Åter i rikets tjänst

130 personer, huvuddelen av ett pansarskyttekompani, ryckte under måndagen in på Skaraborgs regemente för att återigen tjänstgöra i Försvarsmakten. För flera av dem var det nästan tio år sedan de senast hade på sig uniformen och nu väntar två fullmatade veckors repetitionsutbildning.

Tillbaka efter åtta år. Magdalena Andersson och David Börjesson ser fram emot repetitionsutbildningen. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
Incheckning var första steget för de inkallade. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
Simon Granath gör ett uppehåll på två veckor i sina präststudier för att återigen tjänstgöra i Försvarsmakten. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten

Utifrån det försämrade omvärldsläget tog regeringen, i december 2014, beslutet att ge Försvarsmakten rätt att kalla in tidigare utbildade personer för repetitionsutbildning. De första repetitionsutbildningarna startar nu under hösten och Skaraborgs regemente är det förband som kallar in flest, cirka 130 personer.
Det här är ett bra första steg för att höja den operativa effekten på förbandet. Med möjligheten att kalla tidigare utbildade till repetition så kan vi samöva hela krigsförband på ett annat sätt än tidigare, säger Magnus Frykvall, bataljonschef på Skaraborgs regemente.

Den första dagen på utbildningen handlade, som vid vilket annat inryck som helst, att få koll på utrustningen och sig själv. Inskrivning, uthämtning av utrustning från serviceförrådet och återupplivning av gamla bekantskaper.
Det kändes som att kliva tillbaka i tiden när jag gick av tåget. Jag gjorde min värnplikt 06/07 och det känns väldigt spännande att vara tillbaka. Det ska bli jätteroligt, säger Simon Granath.

Han har inte träffat någon han känner än, till skillnad från David Börjesson och Magdalena Andersson. De gjorde sin värnplikt på samma kompani för nästan tio år sedan och flera av deras kollegor är på plats för repetitionsutbildning.
Det är blandade känslor att vara tillbaka. Det ska bli riktigt roligt att träffa alla igen och sedan får vi se vad befälen har kokat ihop för övning åt oss, säger David och Magdalena håller med.

Fredrik Carlsson är utbildningsansvarig för övningen och säger att organisationen har ett bra program planerat för de inkallade.
Det finns en bra planering men sedan är det svårt att veta hur långt in i planeringen vi hinner. Vi vet inte riktigt nivån på de som kommer in för utbildningen. Utbildningsorganisationen måste vara flexibel och kunna höja eller sänka nivån efter hand beroende på hur de inkallade presterar, säger Fredrik.

Förutom vid Skaraborgs regemente så genomförs repetitionsutbildningar med krigsplacerad personal under sista kvartalet 2015 även vid Ledningsregementet, Norrbottens regemente, Amfibieregementet, Norrbottens flygflottilj och Trängregementet.