Soldater har anlänt till Gotland

Under eftermiddagen i dag torsdag, satte de första soldaterna sina kängor på Gotländsk mark. Efter en drygt fyra timmar lång och något gropig båtfärd, förtöjde ett flertal stridsbåtar under eftermiddagen på Gotland. 

Hemvärnssoldater bevakade och skyddade hamnen när stridsbåtarna förtöjde Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Direkt efter förtöjning, vidtogs åtgärder för att ta hand om båtarna och personalen Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten

Väl i land möttes amfibiesoldaterna av hemvärnssoldater som under en tid hade bevakat den hamn de förtöjde vid. Båtföraren för en av stridsbåtarna, Pontus Alenlöv var nöjd med hur transportern från Berga till Gotland hade gått, trots att vädret inte var det bästa.

– Sikten var väldigt dålig och det var först när vi närmade oss Gotland som det började spricka upp. Våghöjden låg kring en meter så det var lite gropigt emellanåt, men överlag gick resan väldigt smidigt. Navigationen från Berga till Gotland är inte heller speciell svår.

Pontus har varit anställd på Amfibieregementet sedan 2012, efter att han genomförde den grundläggande militära utbildningen. Han har inte tidigare övat på Gotland så det här är första gången.

– Det ska bli kul att öva på Gotland, jag ser också fram emot att övningen är mer komplex med flera förband inblandade.

Under fredag anländer ytterligare soldater och sjömän både från Amfibieregementet såväl som tredje och fjärde sjöstridsflottiljerna.