Försvarsmakten på Europas största ungdomsfestival

WE ARE STHLM

Musik spelas högt från scen, ungdomar frågar efter träningstips samtidigt som två precis slagit rekord i snabbast tid på hinderbanan. Tutan som visar på start och målgång tutas i för fullt. Det är mycket som händer på Europas största ungdomsfestival och Försvarsmakten är en av de populära aktiviteterna.

Vid Försvarsmaktens monter på ungdomsfestivalen WE ARE STHLM Foto: Michael Alestedt Finta/ Försvarsmakten
Det är många som visat intresse för Galten under festivalen. Foto: Michael Alestedt Finta/ Försvarsmakten
Hinderbanan är ett populärt inslag och många försöker slå rekordet på 15 sekunder. Foto: Michael Alestedt Finta/ Försvarsmakten
En av ordningsvakterna och Joakim Wirström springer hinderbanan tillsammans. De satte tyvärr inte något nytt rekord. Foto: Michael Alestedt Finta/ Försvarsmakten
Bananer i pyjamas besökte montern och provsatt bland annat Galten. Foto: Michael Alestedt Finta/ Försvarsmakten

WE ARE STHLM är Europas största ungdomsfestival och anordnas i Kungsträdgården, Stockholm. Festivalen är till för ungdomar mellan 13-19 år och är fullspäckad av aktiviteter, som dans, fotboll, kreativ workshop, göra egna cupcakes med mycket mera. Försvarsmakten är också på plats för att informera och upplysa om vad Försvarsmakten gör och vad de är till för. Med fokus på ungdomsverksamheten inom de frivilliga försvarsorganisationerna, där det går på många sätt engagera sig utan att fyllt 18 år.

- Försvarsmakten har totalt 20 stycken som jobbar i montern, och de flesta kommer från frivilliga försvarsorganisationer. Det är personal representerade från försvarsutbildarna, svenska lottakåren, sjövärnskåren, flygvapenfrivilliga och förband från Försvarsmakten, säger Joakim Wirström, ansvarig över personalen från frivilliga försvarsorganisationer i montern.

Svettigt och imponerande

Det är många som stannar upp och blir stående när de får se Försvarsmaktens terrängbil 16, även känd som Galten, som står vid tälten.
- Den är mycket större än vad jag trodde, säger en av besökarna.

Försvarsmaktens monter är populär bland alla åldrar, även föräldrarna provsitter gärna Galten. Intill terrängbilen kan de som vågar och orkar prova sig på hinderbanan. Det är en hinderbana som fokuserar på samarbete. Man ska ta sig över bildäck, en avspärrad bur samt en tunnel tillsammans, två i taget, då en käpp mellan personerna alltid måste hållas i. Än så länge är 15 sekunder rekordet.

Arrangemanget ordnats och sammanhålls av Försvarsmaktens HR-Centrum och evenemangsansvarig Ann-Charlotte Lyman anordnar det här för hennes sjunde gång.
- Det roligaste med festivalen är att få möta så många människor på en och sammagång, som på något sätt alla berörs av vår verksamhet, säger Ann-Charlotte.

Försvarsmakten står på festivalen, som är gratis, tills på lördag kl. 18:00.