INgen vill bli ovän med en kock

Jacob Eklöf är 23 år och arbetar som kock på Ledningsregementet. Som kock arbetar han både med matlagning och andra uppgifter som förekommer på plutonen. Under övningar lagar Jacob och hans kollegor mat till upp mot 250 personer i fältmiljö.

Kock på LedR

Hur länge har du jobbat i Försvarsmakten?

-          Jag började min grundläggande utbildning i september 2016. Jag skulle gå 9 månader och jobba med logistik. Två månader in i utbildningen fick jag istället välja sjukvårdare eller kock. Jag har ett personligt intresse av kockyrket så därför valde jag kock. Nu har jag varit anställd som kock i 7 månader.

Hur är livet som kock i armén?

-          Det är väldigt kul och utmanande. Man måste vara stresstålig när man jobbar. Ena sekunden så kan du ta det väldigt lugnt och fika lite, sen blir det plötsligt väldigt hårt tempo för att sedan bli lugnt igen. Tempoväxla är ett måste.

Hur lång är kockutbildningen?

-          Min utbildning var totalt 9 månader och jag tillbringade ungefär 3 månader i köket.

Vad får man göra under utbildningen?

-          Under vår utbildning fick vi lära oss väldigt mycket grunder. Allt ifrån hur man gör såser från grunden till hur man steker en köttbit. Vi fick också lära oss hur man hanterar kniv och livsmedelshantering och hygien. Mycket kunskaper som man har haft stor nytta av privat.

Då är det oftast du som lagar mat hemma?

-          Ja oftast är det jag om det inte blir pizza.

Får man bara laga mat som kock?

-          På regementet är vi vanliga soldater. Då får vi inventera och vårda, köra lastbil och hjälpa andra grupper i plutonen.

Hur många lagar man mat till?

-          Det beror på från kompani till kompani. Vanligaste siffran är väl 100 till 250 stycken för oss när vi är ute på övning. Då ska man vara 5 kockar men vi är just nu 3 så vi får jobba lite extra.

Finns det fördelar med att vara just kock?

-          Ja absolut, en stor fördel är att din verksamhet är lite avskild och avspärrad så ingen går in och stör oss. Vi får jobba ifred och ingen chef som glor en över axeln. Det gör att det blir en skön stämning i köket. Dessutom blir folk helt lyriska när man kommer med mat. Alla vet ju vem man är och man får mycket lovord. Ingen vill bli ovän med en kock. Vi jobbar ju från 06 på morgonen till 23 på kvällen. Då slipper man oftast gå postpass och annat som är mindre roligt.

Rekommenderar du någon som är matintresserad att söka sig till kock när man ska göra värnplikten?

-          Absolut, du lär dig så mycket under utbildningen att det ger dig stora chanser att bli kock civilt om du skulle vilja bli det i framtiden.

Intresserad? Här hittar du våra utbildningsstarter. 

Ledningsregementet
Fakta Ledningsregementet
  • Förkortning: LedR
  • Ort: Enköping
  • Personal: 1 050
Så har vi räknat