Rekryt på Ledningsregementet

Välkommen som rekryt på Ledningsregementet!
På dessa sidor beskriver vi hur det är att vara rekryt vid Ledningsregementet, hur din vardag kommer att se ut och vilka tjänster vi erbjuder. Vi ser gärna att våra rekryter stannar kvar hos oss därför kan du även läsa om vilka karriärmöjligheter du har efter avslutad utbildning. Har du frågor efter att du läst informationen får du gärna kontakta oss.

Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

Bli en av länkarna på Ledningsregementet

Det finns fortfarande platser kvar till grundutbildningen på Ledningsregementet! Just nu har du möjlighet att bli en av de viktigaste länkarna på LedR då vi fortfarande tar in sökande till tre av våra viktigaste befattningar:

Radiolänksoldat
Du och din grupp har till uppgift att skapa samband över stora ytor och långa avstånd. Er uppgift är att vara först på plats och säkerställa att alla kan kommunicera varandra.  Du och din grupp kommer att tjänstgöra på strategiskt viktiga platser kommer du att få utbildningar på flera vapensystem så att du och din grupp ska kunna försvara er mot flera typer av motståndare. Här hittar du utbildningsstarten för radiolänkman.

Kock
I första hand är du soldat som ska hjälpa till att försvara den plats du tjänstgör vid. Du kommer att tjänstgöra vid en kokgrupp, och det är din uppgift att tillse att alla är mätta och belåtna. Du får inte enbart en mycket bra utbildning och praktisk erfarenhet av att laga mat under svåra förhållanden, du får även möjlighet att bli en av de mest populära medarbetaren på hela regementet. Läs mer om kock här!  Här  hittar du även utbildningsstarten för kock.

Skyttesoldat stridsfordon
Din uppgift som skyttesoldat stridsfordon är att hjälpa till att skydda strategiskt viktiga platser. Din arbetsplats kommer att vara i ett stridsfordon i vilket du ska vara beredd att försvara den plats ni bevakar. Du kommer att få tilläggsutbildning på flera olika vapensystem så att du kan klara av att möta alla typer av motstånd. Detta är en jobbig och påfrestande befattning för dig som vill ha en fysisk utmaning.  Här hittar du utbildningsstarten för skyttesoldat på stridsfordon.

Lite om Ledningsregementet

Ledningsregementet är ett försvarsmaktsgemensamt förband. Förbandet kännetecknas av högteknologi och spetskompetens inom området ledning. Ledningsregementet stödjer Försvarsmakten med kunskap och teknik som krävs för att kunna leda krigsförband i händelse av krig. Läs mer här  om hur det är att arbeta på Ledningsregementet. 

Din vardag som rekryt kommer att formas av ett tydligt schema med tydliga uppgifter. Vissa perioder kommer du att bo inne på regementet, vissa perioder ute på övningsfält och vissa fall ute i skogen.

När du bor inne på regementet bor du på något som heter kasern, där bor du tillsammans med de andra i din pluton i samma korridor. Även om det i början kan vara ovant att bo med upp till sexton andra personer i samma rum, brukar de flesta uppskatta det när de vant sig. Många får vänner för livet under grundutbildningen.

Våra utbildningsstarter

Här börjar din väg till en militär karriär. Följ länken så hittar du all information du behöver om våra utbildningsstarter. Våra grundutbildningar är mellan 4-11 månader beroende på inriktning och befattning. 

Ledningsregementet
Fakta Ledningsregementet
  • Förkortning: LedR
  • Ort: Enköping
  • Yrkesofficerare: 506
  • Gruppbefäl, soldater och sjömän (kontinuerlig tjänstgöring): 387
  • Gruppbefäl, soldater och sjömän (tidvis tjänstgöring): 196
  • Civilanställda: 243
  • Reservofficerare: 252
Så här har vi räknat