Norska F-35 för första gången på svensk mark

Under onsdagen landade, för första gången, norska F-35 i Sverige. Det skedde på Vidselbasen i Norrbotten och inom ramen för det Cross Border Training-avtal de nordiska länderna har.

Norskt F-35-plan landar på flygplatsen i Vidsel
Norskt F-35-plan landar på flygplatsen i Vidsel
Onsdagen den 11 oktober 2023 landade två norska F-35 Lightning från 331. Skvadron in på Vidselbasen. En historisk händelse då det är första gången någonsin planet tar svensk mark. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
vidsel
Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
 F-35-plan
Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Vidselbasen
Norrbottens flygflottilj lämnade stöd under det tillfälliga besöket på Vidselbasen med bland annat flygbränsle. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
 F-35-plan
Efter att ha bytt ut bromsskärmen och tankat bar det av tillbaka till Örland flygbas och 132. Luftving. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
 F-35-plan
Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

Svenska flygvapnet har lång erfarenhet av spridningskoncept och att bland annat använda vägbaser, något som flera andra länders flygvapen visar stort intresse för. Norge utvecklar nu ett spridningskoncept där de kan använda flygbaser på andra platser om skarpa situationer skulle kräva det.

– Övningen i dag visar på ett bra samarbete mellan det svenska flygvapnet och det norska flygvapnet. För att öka deras förmåga delar vi, som partnerland, gärna med oss av vår långa erfarenhet av att nyttja andra flygplatser, baser och vägbaser i vårt svenska koncept till våra vänner, säger ställföreträdande flygvapenchef Tommy Petersson.

Landning på Vidselbasen gick mycket bra, trots utmanande väderförhållanden. De kunde landa, klargöra stridsflygplanen för att senare kunna starta och fortsätta övningen.

– På detta sätt ökas den luftoperativa effekten och vårt nordiska samarbete fördjupas ytterligare, säger Tommy Petersson.