Luftvärnet har laddat för strid

61:a luftvärnsbataljonen på plats i Oskarshamn

Under torsdagen flyttade delar av Sveriges luftvärn från Halmstad på västkusten till Oskarshamn på ostkusten och årets Flygvapenövning. På fredagsmorgonen var Hawk-robotarna (Rb 97) grupperade och riktade mot skyn, radarstationerna (UndE 23) snurrade, personalen var på plats och staben fullt beslutsför.

Lv 6 medverkan i FVÖ 15 - tilltp och startdag m mediaträff
Lv 6 medverkan i FVÖ 15 - tilltp och startdag m mediaträff
Under den långa fordonsmarschen från västkusten till ostkusten tog luftvärnsenheterna rast vid några tillfällen. Här njuter underhållssoldaterna Nicklas Svensson och Andreas Härdig av lite "påslunch". Foto: Carl M Sjöstrand/Försvarsmakten
Lv 6 medverkan i FVÖ 15 - tilltp och startdag m mediaträff
Fordonsmarschen från Halmstad till Oskarshamn gick utmärkt trots lite blötväder. Foto: Carl M Sjöstrand/Försvarsmakten
Lv 6 medverkan i FVÖ 15 - tilltp och startdag m mediaträff
På en plats längs vägen till övningsområdet tjuvstartade övningen genom att Logistikkompaniet upprättade en TOLO - tanknings- och laddningsomgång. Foto: Carl M Sjöstrand/Försvarsmakten

En mindre del, Stridsgrupp 70, har redan sedan onsdagen ingått i Arméövningen (se särskild artikel), som pågår runt Vättern. Till helgen omgrupperar de så att vår 61:a luftvärnsbataljonen blir en samlad del i årets Flygvapenövning, FVÖ 15.

– Transporterna genom landet har gått bra, konstaterar en nöjd trafiksäkerhetschef, Mikael Magnusson.

Under färden i östlig riktning övades åtgärder vid rast och på ett annat ställe genomfördes TOLO – militärspråk för tankning och laddning på en plats längs transportvägen.

– Med våra tankningscontainers kan vi rulla igenom och fylla upp alla fordon i ett kompani på mindre än 20 minuter, berättar chefen för förnödenhetsplutonen Johnny Eriksson.

På fredagsmorgonen genomfördes en välbesökt medieträff i Oskarshamns hamn.

Nu kommer man att träna försvar av Sverige fram till tisdag lunch. Angriparen gör attacker mot fastlandet. Där står 61:a luftvärnsbataljonen och skyddar med robot 97, ”Hawk” och robot 70.

En del av våra JAS 39 Gripen spelar under denna övning angripare, vilket innebär bra träning för luftvärnets skyttar – Gripen-plan svänger nämligen mycket snävt och är svåra att bekämpa. Det kommer dock inte att höras några smällar eftersom vi enbart genomför ”radar-krig”.