Byggandet av soldater bygger en bataljon

Deltidssoldater på 72:a bataljon, P 7

Det är snart ett år sedan soldaterna ryckte in på sina befattningsutbildningar. Tiden har gått snabbt och det är med visst vemod som Rickard Karlsson och Robin Palm, deltidssoldater på 72:a mekaniserade bataljonen, ser slutet på deras utbildning.

Stridsfordon 90 under stridsförevisning Foto: Janne Bohman
Soldater övar strid i bebyggelse Foto: Kalle Bendroth

 - Det har varit kul och spännande, ett bra gäng att jobba med. Det är liksom en annan värld än mitt andra jobb, säger Robin Palm, som annars jobbar med barn och ungdomar som personlig assistent.

 - Det är verkligen en god gemenskap här och jag har nog växt som människa under de här månaderna, säger Rikard Karlsson, som påbörjade sin befattningsutbildning direkt efter att ha gjort GMU, Grundläggande Militär Utbildning, på Södra skånska regementet, P 7.

De påbörjade bägge sina befattningsutbildningar i början av januari i år, Rikard som bärgare på bärgningsbandvagn 90 och Robin som skytt på stridsfordon 90. Båda menar att de lärt sig mycket under tiden som har gått.

Kunniga instruktörer

 - Det har varit en bra utbildning med väldigt kunniga instruktörer. Jag har lärt mig allt från det jag ska kunna för min befattning, som att arbeta med vinschar och motorsågar, till mer generella soldatkunskaper, säger Rikard Karlsson.

 - Det är rätt roligt åka stridsfordon 90 och skjuta också, flikar skytten Robin Palm in.

Någon stor skillnad mellan att påbörja en utbildning några år efter sin värnplikt eller att komma direkt från GMU, menar Rikard och Robin inte att där är. Det faktum att man har grunderna färskt från GMU mot den bredare utbildningen som värnplikten gav, slår ut varandra. Däremot menar bägge att det skiljer sig mycket från hur de har det nu, som anställda soldater; alla är där av fri vilja och därför själva känner ett ansvar för sin och sina kamraters utveckling.

Båda är intresserade av att fortsätta sin bana som deltidssoldater, eller tidvisanställda soldater, som det också kallas. Det betyder att de efter sin utbildning, främst kommer komma in och öva med sitt kompani eller med hela bataljonen några gånger per år, medan de kan ha ett annat jobb eller studera i stort sett precis som de skulle göra även ifall de inte varit deltidssoldater.

Bra driv

Soldaterna övar för dagen strid i bebyggelse, och övar på att söka av en byggnad. Instruktör, förste sergeant Rasmus Nilsson är nöjd med soldaterna och befattningsutbildningen. Han menar att deltagarna har fått breda kunskaper både inom sina befattningar men också inom annan soldatkunskap.

 - Det är på flera sätt lättare för oss idag, vi får hit soldater som vill göra det som de gör, de har ett bra driv. De allra flest kommer tillbaka och övar med oss på övningar och kurser, och därmed kan vi behålla deras kompetenser, säger Rasmus Nilsson.

Samtidigt menar han, så är det också något man tänker på, att man inte vill tappa soldaterna, och till viss del kan några av de tråkigare ”innötningsövningarna” försvinna. På gott och ont, det är viktigt att nöta in vissa saker i muskelminnet.

Intresserad?

72:a bataljonen är P 7:s tidvis anställda bataljon och är just nu under uppbyggnad och Rasmus Nilsson berättar att fler befattningsutbildningar är planerade framöver, nästa drar igång redan i vår. Är du intresserad av att jobba på 72:a bataljon, med stridsfordon 90 som huvudbeväpning? Du är välkommen att söka befattningar på 72:a bataljon, Revingehed.

Klicka längst upp till höger på sidan, på fliken "Jobb & Karriär" och därefter "Lediga tjänster".