Hittad!

Sikten sträcker sig i princip fram till ögonlocken. Minsökaren tjuter till, är det den sista av de 173 lådor med spränggranater som äntligen är hittad? Plaströret sticks ner i botten, om man nu kan kalla den sörja som svävar omkring tio meter under ytan för botten. Vissa lådor har hittats cirka en meter ner i bottensedimentet, nu blir det gräva av.

Jonatan Salje Andersson hade väldigt liten vattenvana när han fick för sig att börja jobba som röjdykare. Det krävs dock en mycket god fysisk och psykisk form. Du måste kunna ge det lilla extra om du ska klara utbildningen. Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten
För att inte dykarna ska få eventuella föroreningar på huden så sköljs dykmasken av med färskvatten innan avtagande. Väl iland så spolas hela dykaren med färskvatten och utrustningen rengörs noga. Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten
Den vita dunken visar var röjdykaren befinner sig och om lådan hittas så fästs dunken så att man senare kan på ett enkelt sätt hitta den. Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten

Insatsen att hitta den sista av 173 stycken lådor med spränggranater påbörjades i tisdags. Ammunitionen sänktes ner efter ett regeringsbeslut 1954 i en av Sveriges mest förorenade sjö Ala Lombolo i Kiruna.

—­ Våra dykdräkter skyddar oss bra från de föroreningar med tungmetaller som vilar i bottensedimentet. Vattnet i sig ska vara relativt rent, säger Jonatan Salje Andersson som är röjdykare.

Han känner förutsättningarna som gäller i sjön Ala Lombolo väl, då han medverkade under förra årets insats då 172 lådor hittades och oskadliggjordes. Arbetet är under rådande förhållanden mycket tidskrävande.

Anledningen till att sjön måste saneras är att gruvan utökar sitt brytningsområde och inom kort så kommer en stor del av Kiruna stad att behöva flyttas. Ala Lombolo kommer då att torrläggas och miljögifterna frigörs från bottensedimentet. Saneringen av botten kan inte genomföras innan den sista lådan är funnen.

Sänka instabil ammunition

— Man kan tycka att det inte låter särskilt smart att sänka instabil ammunition i en sjö när man vet hur vi går till väga idag. Det var tyvärr ett rätt vanligt tillvägagångssätt vid den tiden. Vi röjdykare kommer att fortsätta med liknande jobb i andra av Sveriges sjöar, dock blir jag glad om det är lite bättre sikt och om jag slipper bli självlysande i framtiden, säger Jonatan och ler.

Lådan är nu funnen!

Efter endast två dagars dykande så hände det, minsökaren gav utslag och fyndet var inte något gammalt skrot.

— Det var det sista dyket för dagen och efter en halvtimmes sökande så förstod jag att ljudet som minsökaren gav ifrån sig med stor sannolikhet var den sista lådan med ammunition, säger Kristian Lundmark som är den som hittade lådan.

Arbetet fortsätter nu med att märka upp och placera ammunitionen på ett bra och säkert ställe i sjön för att vecka 37 plocka upp och oskadliggöra den.

— Jag kan inte direkt påstå att jag är ledsen att det inte blir några fler dyk i sjön Ala Lombolo. Miljön i Kiruna kommer jag dock sakna, säger Kristian.

Framöver väntar fler uppdrag med att oskadliggöra ammunition i andra sjöar runt om i Sverige.