Swedec och US Air Force EOD stärker banden

En delegation från amerikanska flygvapnets ammunitionsröjningsenhet, US Air Force EOD, besökte Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum, Swedec i Eksjö. Syftet var att fördjupa och bygga vidare på det samarbete som inleddes mellan Sverige och USA tidigare i år.

Amerikansk militär i uniform tittar på svensk militär som gestikulerar
Amerikansk militär i uniform tittar på svensk militär som gestikulerar
All form av samverkan, övning och erfarenhetsutbyte leder oss i rätt riktning och tillsammans ökar vi EOD-förmågan konstaterades under mötet i Eksjö. Foto: Daniel Wiberg/Försvarsmakten

Upprinnelsen till besöket var i mars då EOD-grupper (EOD-Explosive Ordnance Disposal, ammunitionsröjning på svenska) ur Swedec och amerikanska flygvapnet samövade i Skillingaryd. Övningen och utbytet blev lyckat, vilket medfört att Swedec och USAF EOD fördjupar samarbetet ytterligare. USAF EOD representerades av bland andra flottiljförvaltare Vandiver Hood, högsta företrädare för specialistofficerare och kontraktsanställda som arbetar med ammunitionsröjning inom US Air Force.

– Att öva tillsammans med svenska EOD-styrkor avseende taktik, tekniker och metoder är avgörande för båda länderna för att nå framgång både på och utanför slagfältet. Vi ser fram emot att utöka kompetensen och kunskapen för våra EOD-team, säger flottiljförvaltare Vandiver Hood.

Under mötet, diskuterades bland annat hur kommande gemensamma övningar, samarbeten och erfarenhetsutbyten kan se ut och hur vi på enkla och konkreta sätt tillsammans stärker förmågan och interoperabiliteten mellan Swedec och USAF EOD.

Våra amerikanska vänner fick ökad insikt om vårt förband och våra förmågor samtidigt som vi fick en ökad insikt om USAF EOD:s verksamhet i både Europa och i USA, säger örlogskapten Ola Hagberg, genomförandechef vid Swedec.