Nytt kollektivavtal för piloterna i flygvapnet

Försvarsmakten har tillsammans med Officersförbundet och SACO-S FM tecknat två nya kollektivavtal med villkor för piloter i flygvapnet. Man har även kommit överens om att höja piloternas löner.

Två piloter som går mot ett flygplan.
Två piloter som går mot ett flygplan.
”Jag är mycket nöjd med att vi nu har kommit fram till nya villkor för Flygvapnets piloter”, säger flygvapenchefen Jonas Wikman. Bilden är från en tidigare övning med amerikanska flygvapnet. Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

De nya kollektivavtalen för piloterna i Försvarsmakten innehåller flera olika delar. Bland annat så får de ett flygförartillägg som består av 15 procent av lönen.

De personer som utbildas till framtidens piloter i flygvapnet, och som ännu inte är inplacerade i lönestrukturen för piloter, får ett tillägg på 3000 kronor i månaden under sin studietid, för att de numera är undantagna arbetstidsreglering. Dessa pengar är utöver de 5000 kronor i månaden som de redan har.

Förändringar gällande pensionen

De piloter som inte har 55 år som pensionsålder får en extra premieavsättning till pensionen. Summan är 4000 kronor i månaden i 20 år. Pengarna börjar avsättas till pension 10 år efter att man har påbörjat sin pilotutbildning.

– Vi är självkritiska och kunde såklart ha agerat tidigare men den här överenskommelsen är mer positiv än vad jag hade kunnat hoppas på. Jag är mycket nöjd med att vi nu har kommit fram till nya villkor för flygvapnets piloter. Mitt mål har hela tiden varit att det skulle bli klart innan midsommar och där är vi nu. Vi har varit drivande och öppna kring att vilja hitta en lösning och det har vi nu gjort tillsammans med arbetstagarorganisationerna. Vi tittar nu i detalj på exakt vad det här innebär för vår personal. Nu fortsätter det hårda arbetet med att implementera de nya riktlinjerna, säger flygvapenchefen, generalmajor Jonas Wikman.

De nya kollektivavtalen är en viktig del för att kunna fortsätta bygga Försvarsmaktens förmågor där den största tillgången är personalen och deras kompetens. Kollektivavtalen i sin helhet gäller från den 1 juni 2023 och de nya lönenivåerna tas med i lönerevisionen den 1 oktober.