Tema teknik motiverade för framtiden

Under fem intensiva dagar har 40 ungdomar mellan 15 och 20 år gått kursen Tema teknik på Försvarsmaktens tekniska skola. Målet med kursen är att ge eleverna en förståelse för vad det innebär att arbeta med teknik i Försvarsmakten.

Eleverna fick titta närmare på radio-och sambandsutrustning under kursen. Foto: Annicka Ericsson/Försvarsmakten
Thimmy Eklund från 45.hvbataljonen visar ungdomarna hur en säng ska bäddas. Foto: Filip Nord/försvarsmakten
Uppställning i raka led. Foto: Annicka Ericsson/Försvarsmakten
Anna Peniel visar upp sitt flygplansbygge. Foto: Annicka Ericsson/Försvarsmakten
Provtur i Stridsfordon 90. Foto: Annicka Ericsson/Försvarsmakten
Att flyga SK60 i simulator var uppskattat. Foto: Annicka Ericsson/Försvarsmakten
Eric Forssbeck, Adam Bergqvist och Halim Cetina. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

I torsdags ryckte 40 ungdomar in på kursen Tema teknik på FMTS i Halmstad, som tillsammans med Försvarsutbildarna genomfört kursen. Det behövs fler tekniker och mekaniker i Försvarsmakten, och kursen är ett sätt att öka förståelsen och intresset för både tekniska yrken och yrken inom Försvarsmakten.

I början av kursen fick eleverna lära sig militärlivets mest grundläggande saker som att hålla ordning och reda på logementet och att bädda sängen på rätt sätt.

– Jag har en fantastiskt go’ känsla, säger Torbjörn Andersson, instruktör från Försvarsutbildarna. Det här är bland det roligaste jag har gjort. Det är så kul att se gruppdynamiken. Här kommer 40 ungdomar som aldrig setts innan och så ska de plötsligt spendera all tid tillsammans. De kommer in i det fort och det är bra. Vi måste kunna arbeta tillsammans.

– Att bo tillsammans och spendera all tid tillsammans under kursen har varit mysigt. Vi har snabbt kommit varandra nära och alla har kommit bra överens, säger kursdeltagaren Halim Cetina.
– Det har varit intressant att vara här och se hur strikt de håller på vissa saker. Sängen ska vara rätt bäddad och allt ska ske på rätt sekund. Det är seriöst och det gillar jag, fyller Eric Forssbeck i.

Långa dagar

Det har varit långa och intensiva dagar för eleverna. Från sex på morgonen till tio på kvällen har de hållit igång.
– Det är bra att det varit så intensivt. Eftersom vi har så långa dagar, så vi hinner ju nästan med två dagar på en, säger Adam Bergqvist.
– Jag brukar få ladda min mobil minst fyra gånger om dagen men sedan jag kom i söndags har jag inte behövt ladda den en enda gång. Och kolla, det är fortfarande 60 procent kvar av batteriet, visar Mohamud Adbi.

Mycket att se och göra

Eleverna har fått pröva på en hel del saker, från att bygga egna små flygplan för att förstå hur och varför de beter sig som de gör i luften, till att provflyga SK60 i simulator. De har fått titta närmare på radio- och sambandsutrustning och åkt Stridsfordon 90 med mera.
– Det har varit kul att känna och klämma på all möjlig utrustning. Vi hade en lektion i radioutrustning till exempel som var mycket roligare än jag först förväntade mig. Men det bästa har varit att se Gripen, tycker Adam Bergqvist. Det var kul att få vara i JAS-hangaren. Personalen som jobbar där, de tittade inte ens på planen när de gick förbi dem. Vi bara gapade och kunde inte sluta stirra.

Bra instruktörer

– Instruktörerna har varit jättebra, tycker Eric Forssbeck. Jag tror redan att jag börjat ta efter dem. Jag förklarar tydligare vad jag vill förmedla och pekar med hela handen.
– De kan få en ganska tråkig uppgift, som att bädda sängen, att kännas som en belöning när vi gör den på rätt sätt. Det är ganska häftigt faktiskt, tycker Adam Bergqvist.

Kursen avslutades med att eleverna visade upp sina nya kunskaper för sina anhöriga och fick sedan priser och diplom.

– Förhoppningsvis kan vi så några frön här, säger instruktör Torbjörn Andersson. Jag tror de kommer att känna efter dessa dagar om detta är något de kan tänka sig att fortsätta med i framtiden eller inte.

– Självklart vill jag fortsätta med detta, men just nu längtar jag till min egen säng, avslutar Adam Bergqvist.