Inga brister tystas ner

TV4 sände i går ett inslag angående JAS 39 Gripen med rubriken – ”Allvarliga brister tystas ner”. Detta är gravt missvisande och kommenteras nu i Flygvapenbloggen.

TV4:s uppgifter om att brister på Gripen tystas ner stämmer inte. Det framgår av kommentaren på Flygvapenbloggen. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

För cirka en månad sedan begärde TV4 ut ”FlygDags” från 2010 och fram till i dag. ”FlygDags” är en sammanställning av relevanta avvikelserapporter som ges ut av Flygstaben fyra gånger om året. Sammanställningen som är öppen är en väsentlig del av den öppna och förtroendeskapande flygsäkerhetskulturen inom Flygvapnet. 

Denna kultur är på många sätt unik i en internationell jämförelse. Den är etablerad sedan flera decennier tillbaka och har sitt signum i en väl etablerad kultur där ingen enskild medarbetare bestraffas för rapportering om egna misstag eller andra avvikelser. Denna förtroendefulla och öppna rapportering, som på intet sätt ”tystas ner”, är starkt bidragande till det goda flygsäkerhetsläge och låga haverifrekvens som Flygvapnet i dag kan uppvisa.

Läs kommentaren i sin helhet på Flygvapenbloggen