Frivilliga ungdomar gjorde upp i Sjövärnskårens rikstävlingar

Det är lördag den 13 september 2014 och det är fortfarande sommarvärme i centrala Stockholm. Fullt med folk är på väg över Skeppsholmsbron för en promenad i solen. Plötsligt bryts det naturliga sorlet av en speakerröst som skildrar en roddkapplöpning. Bakom vandrarhemsfartyget af Chapman glider två valbåtar upp bredvid varandra. Roddkapplöpningen i Sjövärnskårens årliga rikstävlingar håller på att avgöras och det skiljer bara någon decimeter mellan båtarna.

Kvinna i baddräckt stående i simbassäng.
Klara Lindström har precis genomfört fortsättningskursen på Lungö utanför Härnösand. Det är andra gången hon är med i Sjövärnskårens rikstävlingar. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
Man i simbassäng. Han simmar med en flytring framför sig.
Nordisk livräddningslagkapp ställer krav på både simning och teknik. Hela laget måste hjälpa till och det är flera olika delmoment i tävlingen. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
Segelbåt på Stockholms ström. Slussen syns i bakgrunden.
Att segla en ”tvåkrona” kan vara nog så svårt under lugna förhållanden. Att ständigt väja för färjor i Strömmen är ännu svårare. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
Kille slår ned tältpinnar på gräsmatta.
Sjövärnskåren tar främst tillvara på ett maritimt intresse men det finns även moment där fältmässiga kunskaper kommer väl tillpass. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
Man i civila kläder står på en kaj med mikrofon i handen. Stockholms ström och Skeppsbron i bakgrunden.
Anders Kallin har själv ett förflutet både i Sjövärnskåren och Försvarsmakten. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
Porträtt på man i t-shirt med Sjövärnskårens emblem på bröstet.
Rickard Westberg är ansvarig för rikstävlingarna. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten

Sjövärnskåren Stockholm är en frivillig försvarsorganisation som bedriver utbildning på uppdrag av Försvarsmakten för både ungdomar och vuxna med ett maritimt intresse. Kåren är en del av Sjövärnskårernas Riksförbund, tillsammans med 18 andra lokala kårer längs landets kust. Under helgen har Sjövärnskåren Stockholm stått värd för de årliga rikstävlingarna samtidigt som de firat sitt 100 år-årsjubileum. På rikstävlingarna tävlar ett femtiotal ungdomar mellan 15 och 20 år från Sjövärnskårens sommarskolor mot varandra i olika grenar.

– Redan i början av planeringen visste vi att vi ville uppmärksamma vårt jubileum på flera sätt men en sak var definitivt att arrangera jubileet och rikstävlingarna på den här historiska marken där flottan har starka rötter. Det är många som kommit förbi och pratat med oss och det är många som har egna erfarenheter av Sjövärnskåren. I år firar vi 100 år och vi har gjort en fantastisk resa. I framtiden gäller det för alla de frivilliga försvarsorganisationerna att bevara sitt medlemsantal och en stor utmaning är att fortsätta rekrytera nya medlemmar. Vi får heller inte glömma bort att vi har en uppgift att rekrytera till personal till Hemvärnet. Därför måste vi säkra återväxten genom en bra utbildning och det tycker jag att vi har, säger Anders Kallin, ordförande i Sjövärnskåren Stockholm.

Tävlingsmomenten speglar den utbildning som genomförs på sommarskolorna. Ungdomarna gör upp i både fysiska och teoretiska moment som de har utbildats i på sommarskolorna och allting har en maritim prägel.
– Det här är en möjlighet för ungdomarna som gått sommarskolorna att komma hit och träffa varandra men det är också ett sätt för oss att mäta utbildningen i sommarskolorna. Framför allt tror jag att det handlar om att knyta ett kontaktnät inför framtiden och även om många inte förstår värdet av det i dag så kommer de göra det om tio-femton år. I år har vi valt att förlägga tävlingarna till Skeppsholmen och det är bland annat för att öka intresset för Sjövärnskåren med spännande aktiviteter att titta på, säger Rickard Westberg, tävlingsledare för Sjövärnskårens rikstävlingar.

Kamratskap, sjömanskap och ansvar är några av Sjövärnskårens etiska regler och kanske är det just kamratskap och sjömanskap som gör att ungdomarna och instruktörer väljer att lägga mycket tid på Sjövärnskåren.
– Våra befäl frågade om vi ville delta i rikstävlingarna och jag tyckte det var jättekul att jag fick frågan eftersom jag har varit med förut. Det är de fysiska grenarna som är roligast eftersom de kräver mest laganda och man måste jobba tillsammans för att det ska fungera. Jag började i Sjövärnskåren efter att ha besökt min bror när han gick på sommarskolan och kände "att här måste jag vara". Jag kommer fortsätta i Sjövärnskåren och jag har sneglat mot Försvarsmakten i framtiden, säger Klara Lindström, som nyligen avslutat fortsättningskursen från sommarskolan på Lungö.