400 multifunktionsfordon till armén och hemvärnet

Försvarsmakten får nya multifunktionsfordon. I en första omgång tillförs armén och hemvärnet 400 fordon med leverans i slutet av 2024.

Militärt multifunktionsfordon
Militärt multifunktionsfordon
Multifunktionsfordonet baseras på en grundplattform och har tolv avropsbara versioner. Foto: Iveco Defence Vehicles

Försvarets materielverk (FMV) har tecknat ett ramavtal med italienska Iveco Defence Vehicles SpA. Ett första avrop omfattar fordon av typerna trupptransport, sjukvårdstransport och flakbil till ett värde motsvarande cirka 850 miljoner kronor. Fordonet baseras på en grundplattform och har tolv versioner. 

– Med dessa fordon får Försvarsmakten en modern förmåga som kompletterar befintliga förmågor inom armén och hemvärnet och till viss del ersätter Försvarsmaktens gamla trotjänare i krigsorganisationen, terrängbil 11 och 13, säger Michael Helander, projektledare på FMV, verksamhetsområde Armé.

I avtalet rörande multifunktionsfordon ingår även möjligheten att beställa ytterligare varianter utifrån Försvarsmaktens framtida behov. Totalt kan Försvarsmakten avropa upp till 3 000 fordon på kontraktet. Första leverans sker i slutet av 2024. Huvuddelen av fordonen överlämnas under 2025.