Flygvapnets nya fordon för samband och ledning

Försvarets materielverk, FMV, har lämnat över nya ledningsfordon till flygvapnet. För närvarande är åtta fordon levererade och 20 stycken ytterligare är beställda. Utöver dessa planeras ytterligare beställningar.

Bil
Bil
Åtta fordon är levererade och ytterligare 20 är beställda. Foto: Abicon AB

Under 2022 kom en förfrågan till FMV från Flygvapnet om utsikterna att ta fram ett nytt fordon med förmåga att förse en stabsplats med lednings- och sambandssystem som passade in i flygvapnets nya taktiska koncept där rörlighet, enkelhet och robusthet är nyckelord.

– Det som kommit ut som en del av lösningen är Flygvapnets helt nya samband/ledningsfordon, som är byggt på en militär variant av Volkswagen Crafter med fyrhjulsdrift, säger Matti Viksten, systemingenjör Hjulfordon FMV.

Del av rörligt koncept

Flygvapnets basförband får nu en ny förmåga som förbättrar möjligheterna att operera från vägbaser.

– Fordonet är efterfrågat och tillför en helt ny förmåga till rörlighet enligt flygvapnets nya baskoncept, säger Peter Forslund som är materielområdesansvarig vid flygstaben.

Fordonet kan utrustas med en rad tekniska system som används av flygvapnet. Tält 9, elverk och värmare ingår också i fordonets utrustning.Fordonet är byggt med en öppen arkitektur som innebär att it-utrustning och radiosystem kan anpassas efter uppdraget.