Libanon-veteranerna hedras den 29 maj

Måndagen den 29 maj är det dags att hedra alla som genomfört internationella insatser i rikets tjänst. Årets Veterandag firas vid Sjöhistoriska museet i Stockholm, sänds på Youtube och högtidlighålls dessutom lokalt på ett flertal platser runt om i landet.

pansarfordon
pansarfordon
Bilden är från FN-insatsen Unifil i Libanon 1988. Foto: Lasse Sjögren/Pennan och Svärdet
FN-soldat
Skarp minsökning från FN-insatsen Unifil i Libanon 1988. Foto: Lasse Sjögren/Pennan och Svärdet
Stefan Borg
Stefan Borg, känd utrikeskorrespondent från TV 4 och libanonveteran, porträtteras om sin tjänst i 68 ML. Foto: Mikael Wallentin Åström/Försvarsmakten
Ann-Charlotte Lyman
Ann-Charlotte Lyman, femfaldig utlandsveteran och programledare för Studio Utlandstjänst. Foto: Mikael Wallentin Åström/Försvarsmakten

– Veterandagen är ett tillfälle att hylla Sveriges utlandsveteraner och hedra minnet av dem som gett sitt liv i arbetet för fred i olika konflikter runt om i världen, säger Mats Fogelmark, chef för Försvarsmaktens Veterancentrum, som ansvarar för arrangemanget.

I år uppmärksammas särskilt de utlandsveteraner som tjänstgjorde vid FN-insatsen Unifil i Libanon under åren 1980-2007. Under dessa år bidrog Sverige med cirka 9 000 personer. Både mark- och sjöinsatser genomfördes.

Redan den 26 maj kl. 15:30 sänder Försvarsmakten Studio Utlandstjänst, på YouTube och webbsidan. Under två studioprogram möter vi personer som har varit på uppdrag i fredens tjänst för Sverige. I det militära programmet möter vi Mali- och Libanonveteraner, och Sveriges veteranförbund pratar om kamratskap. I programmet med andra utsändande myndigheter får vi insikter i hur personalen förbereds inför fredsfrämjande insatser, och hur Sverige arbetar med anledning av kriget i Ukraina.

Försvarsmakten är en av flera myndigheter som har i uppdrag att skicka personal till fredsfrämjande insatser. Uppskattningsvis kommer 4 000 besökare till årets Veterandag vid Sjöhistoriska museet för att se statsceremonin med kransnedläggning och uppvisningar. Ceremonin direktsänds kl. 14.30 den 29 maj.

Se hela programmet här.