ÖB tog första spadtaget för nya kadettbostäder

Det var en strålande fin måndag, solen glittrade i Karlbergskanalen och vid den gröna fotbollsplanen hade det samlats en mängd till stor del färgmatchade människor för att fira att Militärhögskolan Karlberg äntligen ska få tre nya kadettbostadshus.

Kadetter från varje vapengren, tillsammans med ÖB, tog första spadtaget för det som ska bli nya kadettbostäder på Karlberg.
Kadetter från varje vapengren, tillsammans med ÖB, tog första spadtaget för det som ska bli nya kadettbostäder på Karlberg. Foto: Johan Lundgren/Försvarsmakten
Personal från Karlberg, Fortifikationsverket och Försvarshögskolan och framför allt kadetter från 224:e kompaniet närvarade.
Personal från Karlberg, Fortifikationsverket och Försvarshögskolan och framför allt kadetter från 224:e kompaniet närvarade. Foto: Johan Lundgren/Försvarsmakten
Officersförsörjningen är en avgörande faktor när vi bygger ett starkare försvar, sa ÖB Micael Bydén.
Officersförsörjningen är en avgörande faktor när vi bygger ett starkare försvar, sa ÖB Micael Bydén. Foto: Johan Lundgren/Försvarsmakten
Den nya kadettbyggnaden kommer heta Dianeberg efter Magnus Gabriel de la Gardies jakttempel och flyglarna benämns Ösby, Bolstomta och Lundby efter tre medeltida byar.
Den nya kadettbyggnaden kommer heta Dianeberg efter Magnus Gabriel de la Gardies jakttempel och flyglarna benämns Ösby, Bolstomta och Lundby efter tre medeltida byar – alla låg här i närheten, berättade ÖB under sitt tal. (Bilden är en rendering från arkitektbyrån) Foto: C.F.Möller

Personal från Karlberg, Fortifikationsverket och Försvarshögskolan och framför allt kadetter från 224:e kompaniet, väntade på överbefälhavare Micael Bydén som efter ett regionchefsmöte skulle komma och officiellt ta första spadtaget för byggnationen av nya kadettbostäder.

– Inriktningen är att vi ska ta emot upp mot 250 kadetter per år framöver och då behöver vi mer plats, säger Karlbergs stabschef Bo Holmberg.

Han beskriver en lång och knölig resa, med många hinder på vägen innan platsen för de nya kadettbostäderna blev fastslagen.
– Området är till del kulturminnesmärkt, strandskyddet spelar in, ekarna skapade konflikt och till slut var det en möjlig skalbagge vid namnet bredbandad ekbarkbock som satte käppar i hjulet.

Nu står det i alla fall klart att den nya byggnaden hamnar i nordvästra hörnet, alldeles intill AIK:s träningsplan. De baracker som används i dag som boende för kadetter har bara haft tillfälliga bygglov, som dessutom fått förnyats tre gånger om.
– Men när vi får nycklarna till de nya husen ska barackerna rivas, säger Bo Holmberg.

När ÖB kommer, hälsar han på de tre kadetterna, en från varje stridskraft, som precis som han själv fått varsin spade för att simultant vända de första grästuvorna inför byggnationen.

– Det är en glädjens dag att stå här med er alla. Tack till alla som varit inblandade. Jag har precis fått en dragning om hur det är här på Karlberg och visst finns det utmaningar, men med ny infrastruktur kommer det bli bättre. Officersförsörjningen är en avgörande faktor när vi bygger ett starkare försvar, sa ÖB Micael Bydén.