Räddare i nöden

”Hjälp! Jag drunkar!”.
Mannen i vattnet har panik och plaskar vilt.
Men hjälpen är nära – tack vare flygplatsräddningstjänsten på F7, som också övar sina färdigheter under Flygvapenövning 2016.

"Man över bord!". Flygplatsräddningstjänsten på F7 övar under Flygvapenövning 2016. Foto: Dag Enander/Försvarsmakten
"Hjälp är på väg!". Flygplatsräddningstjänsten på F7 övar under Flygvapenövning 2016. Foto: Dag Enander/Försvarsmakten
"Ta livbojen!". Flygplatsräddningstjänsten på F7 övar under Flygvapenövning 2016. Foto: Dag Enander/Försvarsmakten
"Räddad!". Flygplatsräddningstjänsten på F7 övar under Flygvapenövning 2016. Foto: Dag Enander/Försvarsmakten
Flygplatsräddningstjänsten på F7 övar under Flygvapenövning 2016. Foto: Dag Enander/Försvarsmakten

Den här gången är det bara träning, när flygplatsräddningstjänsten på F7 genomför en momentövning i Såtenäs hamn. I och med närheten till Sveriges största sjö måste de närmare 30 medarbetarna inte bara kunna utföra sina arbetsuppgifter på start- och landningsbanor, utan också i den närliggande Brandsfjorden, i den sydöstra delen av Vänern.

I dag övar de med en så kallad Hansa-bräda, vilken gör det möjligt att snabbt nå en nödställd, både i vatten och på is. Och flygplatsräddningstjänsten är redo att undsätta såväl försvarsmaktskollegor som civilister.

– Vi har ett avtal med den kommunala räddningstjänsten som gör att vi har ett utökat ansvar i fredstid. Därmed går vi på allt innanför stängslet, även husbränder, säger Janos Plavsic, plutonchef för flygplatsräddningstjänsten.

Det beror till viss det på att F7 är en smula unikt inom Försvarsmakten: innanför stängslet bor nämligen en hel del medarbetare i civila bostäder. De drygt 20 soldaterna på plutonen är också anställda på civila rader, vilket möjliggör tillsvidareanställning.

Men samtidigt som det övas i hamnen, står en grupp redo, i skarpt läge, på flygplatsen.

– Så snart ett flygplan ska starta eller landa här eller någon annanstans, måste minst sex personer från flygplatsräddningstjänsten vara på plats, säger Janos Plavsic.