Försvarsmakten visade upp sig under Tall Ships Regatta – en färgsprakande fest

Många besökare samlades vid Försvarsmaktens utställningsområde under evenemanget. Nyfikenheten var stor på hur ett moderna försvar fungerar och personalen på plats fick många frågor under de fyra dagarna.

Räckhäng var en populär test bland många, både gamla och unga besökare. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Försvarsmaktens yta var stor, här syns bland annat olika sjuktransportfordon. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Försvarets Fältartister uppträdde under evenemanget. Här får de hjälp på scenen av en dansant och sångkunnig besökare. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Dyktanken drog många intresserade besökare som tyckte det var spännande. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Chefen för Göteborgs garnison och en pilot från F 7 intervjuades av konferencier Harald Treutiger vid invigningen. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Många ville besöka Försvarsmaktens båtar och fartyg. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Köerna ringlade sig långa till stridfordon och stridvagn, men besökarna var tåliga och nyfikna. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
JAS 39 Gripen gjorde en överflygning vid invigningen. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Besättningen från Gladan var med på Crew Parade som genomfördes med alla besättningarna under söndagen. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Konteramiral Jens Nykvist, chef för marinen, skrev in sig i Mitt Försvarsmakten som är Försvarsmaktens verktyg för att bygga starka och varaktiga relationer i rekryteringssyfte. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten

Solen sken och flaggorna smattrade i vinden på de vackra skepp och skutor som under de fyra dagar som festen har pågick i Frihamnen i Göteborg. Försvarsmaktens utställning drog många intresserade besökare.

− Här i Frihamnen har vi haft en perfekt möjlighet att visa en större helhet i Försvarsmakten med såväl sjögående som landbaserade enheter, säger överste Peter Adolfsson som är garnisonschef i Göteborg och ytterst ansvarig för Försvarsmaktens deltagande.

Det var långa köer för att se en stridsvagn, skolfartyget Gladan, och ett fältsjukhus på nära håll vilka endast var några av alla de båtar, fordon och materiel som visades upp. Många ville även testa sig i räckhäng, lyssna på Hemvärnets musikkårer Göteborg och Borås och se hur ammunitionsröjning går till.

Utrustningen som fallskärmsjägarna bär är tung – det fick en besökare prova. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten

Andra stationer som fanns att besöka var bland annat stridsvagn, stridsbåt, dyktank, ambulans, fältsjukhus, motorcyklar och mycket, mycket mer. Olika förevisningar genomfördes, ett exempel var hur dykare arbetar i en skarp situation. Och många ville utmana sig själva eller med en kompis på tekniska och fysiska utmaningar.

På lördagen medverkade överste Peter Adolfsson, chef för Göteborgs garnison, vid invigningen av evenemanget i Frihamnen. Där uppmanade han alla besökare att besöka Försvarsmaktens utställning vilket merparten av besökarna även gjorde. Vid Peter Adolfssons sida fanns även en pilot från F 7 som berättade vad hans kollega gjorde vid överflygningen med JAS 39 Gripen som allmänheten också fick uppleva.

Dagen efter, på söndagen, fanns konteramiral Jens Nykvist, chef för marinen, på plats på scenen som en av utdelarna av priser till besättningarna som medverkat under Tall Ships Regatta och därefter gjorde Försvarets Fältartister en konsert.