400 elever besökte Skövde garnison

Strax över 400 gymnasieelever och arbetssökande besökte Skövde garnison under fredagen för att få information om Försvarsmakten. Eleverna kom från gymnasieskolor i Skövde, Skara, Mariestad, Falköping och Borås.

Garnisonens dag, Skövde 2016
Garnisonens dag, Skövde 2016
Eleverna fick, bland annat, provsitta våra fordon Foto: Jessica Dahlberg/Försvarsmakten
Garnisonens dag, Skövde 2016
My Jutered föreläste allmänt om Försvarsmakten och berättade om olika karriärvägar. Foto: Jessica Dahlberg/Försvarsmakten
Garnisonens dag, Skövde 2016
Leo Runesson instruktör från Trängregementet berättar för Albin Johansson hur stridsutrustningen fungerar. Foto: Jessica Dahlberg/Försvarsmakten
Garnisonens dag, 2016, Skövde
Elisabeth Persson vid 382:a hemvärnskompaniet berättar för gymnasieeleverna om hemvärnet och vilka utbildningar förare och hund ska gå. Foto: Jessica Dahlberg/Försvarsmakten

Det är stor skillnad jämför med förra året, då hade vi endast 160 elever på besök. Vi har satsat mycket på marknadsföring och kontakten med skolorna det här året, berättar Elin Larsson som är rekryteringskoordinator i Skövde.

1000 möjligheter inom försvaret
På programmet fanns en guidad rundvandring på området där det bland annat gavs möjlighet att provsitta fordon, känna på olika typer av vapen och lära sig hur man renar vatten. Eleverna fick även ta del av en föreläsning där de fick veta mer om Försvarsmakten och vilka personalkategorier som finns.

Det finns 1000 möjligheter inom försvaret. Det går att jobba inom olika områden såsom logistik, ledning, underrättelse och säkerhet samt teknik, säger My Jutered, som var en av flera yrkesinformatörer som föreläste under dagen.

Utbildningspremie efter godkänd utbildning
Eleverna fick även veta hur man går tillväga för att ansöka till grundutbildningen och hur man därefter söker vidare för att utbilda sig till officer eller till specialistofficer.

Efter godkänd grundutbildning tilldelas du en utbildningspremie som variera beroende på vad du utbildat dig till, berättar My Jutered.

Händer mycket inom försvaret
Albin Johansson som går andra året på Lichron Teknikgymnasium, har planer på att söka till grundutbildningen när han är klar med studierna.

Ja, jag tycker det är ett intressant område där det händer mycket.

Eleverna fick även egen tid för att gå runt och prata med soldater och officerare. Dagen avslutades med en öronbedövande stridsförevisning, där stridsfordon 90 och stridsvagn 122 visades upp.