Kärlek till träning ledde till Hemvärnet och vidare till jobb på HMS Hercules

Hur kommer det sig att en flerfaldig världsmästare kockar ombord på HMS Hercules? Svaret på den frågan är att det ena brukar leda till det andra. Säg att du har ett jättestort intresse av att simma och lockas med av en kompis att testa marin femkamp vilket visar sig vara jättekul. För att få lov att hålla på med det behöver du på något sätt engagera dig i Försvarsmakten. Har du inte då intresse eller möjlighet att engagera dig på heltid kan du söka dig till Hemvärnet.

Cecilia Sjöholm har bytt sitt dagliga kontorsarbete mot att vara kock under övningen Swenex. Byssan ombord på HMS Hercules är förhållandevis liten vilket innebär att hon har köket för sig själv och kan styra sitt arbete efter eget huvud. Så länge hon håller mattiderna. Foto: Carolina Lorentzson Nilsson/Försvarsmakten
Övningens meny har Cecilia planerat i god tid med målet att få den så varierad som möjligt. Foto: Carolina Lorentzson Nilsson/Försvarsmakten
Saffranskaka med ombordkokt hallonsylt och vispad grädde. Foto: Carolina Lorentzson Nilsson/Försvarsmakten
Lyxen att få stå i solen och få kika ut över horisonten.. Foto: Carolina Lorentzson Nilsson/Försvarsmakten
En smygtitt in i byssan gav vid handen att besättningen kommer att få avnjuta nån form av marängtårta morgonen efter. Foto: Carolina Lorentzson Nilsson/Försvarsmakten

Precis så var det för Cecilia Sjöholm, simmare som älskar att träna och har fastnat för marin femkamp. För att få hålla på med det har hon engagerat sig i Hemvärnet, utbildat sig till kock och ingår sedan några år i en hemvärnsbataljons kokgrupp med allt vad det innebär. Åtta dagar om året innebär hennes kontrakt.

HMS Hercules är ett bogserfartyg som tillhör Ekipagekompaniets andra sjötransportpluton på Berga. När fartyget bedriver daglig verksamhet behöver man inte ha med en kock ombord. Däremot vid vissa längre övningar, som nu senast under Swenex behöver besättningen på HMS Hercules förstärkas med en kock. Och som det kan vara med kontakter, det ena ledde till det andra och det här är den andra gången som Cecilia får byta sin ordinarie vardag på kontoret mot att laga mat åt en fartygsbesättning. Något hon gör med den äran.

Hon är flerfaldig världsmästare i livräddning och i marin femkamp för att nämna några av hennes prestationer. Och, enligt besättningen gör hon ett minst lika gott jobb i byssan och förtjänar åtskilliga guldmedaljer.

­– Ja, hon sköter det perfekt, hon är en klippa i mässen, säger Peter Tikkanen som är fartygschef.

Cecilia letar recept och planerar vad som ska lagas ett bra tag före övningen för att alla ingredienser ska kunna beställas i god tid. Målet är att få till en så varierad meny som möjligt från många olika kök samtidigt som hon försöker undvika spill. Ett annat mål för henne är att få in så mycket grönsaker hon kan och även dra ner på kött.

– Besättningen äter och ser glada ut varje dag så jag tror att de är nöjda , säger Cecilia med ett leende. Jag sitter på kontor till vardags och tar tjänstledigt för att vara med här. Det passar mig bra, enda styrningen är mattiderna. Jag kan träna, kanske sticka ut och springa om vi ligger vid kaj. Ett jobb som det här på en liten båt gör att man kan styra mycket själv, säger Cecilia.

Man brukar säga att i Försvarsmakten och Hemvärnet finns en plats för alla. Det gäller bara att vara kreativ att hitta den vägen in, och den mängd engagemang som passar just för dig. Och även om inte försvaret av vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer, är det första som får dig att göra valet kan det vara en känsla som smyger sig på när du väl är där.