Amerikansk general besökte Enköping och övningen CJSE 17

Under tisdagen besökte den amerikanske generalen David G. Perkins Gotland. Igår fortsatte han sin Sverigeresa med ett besök på Enköpings garnison och övningen CJSE 17.
− Jag är positivt överraskad och väldigt nöjd med det jag har fått sett här i Sverige, sa general Perkins som slutord.

General Perkins besöker Joint Exercise Center under övningen CJSE 17. Foto: Leah Jorsell/Försvarsmakten.
General Perkins berättar om hur framtidens stridsfält kommer att förändras med vapen som cyberkrigföring och informationskrigföring. Foto: Torbjörn Gustafsson/Försvarsmakten.
Mikael Christoffersson, chef på Ledningsstridsskolan, till vänster tillsammans med general Perkins till höger. Foto: Torbjörn Gustafsson/Försvarsmakten.

Den fyrstjärnige generalen är chef för US Army Training and Doctrine Command som utbildar och utvecklar den amerikanska armén.

På plats i Sverige fick generalen en inblick i Gotlands strategiska betydelse och Sveriges försvar på ön men också en möjlighet att diskutera hur ländernas samarbete kan utvecklas.

Som ett led i det passade general Perkins på att besöka den årliga övningen Combined Joint Staff Exercise, CJSE 17, som syftar till att förbereda enskilda deltagare att ingå i en multinationell stab. Övningen har starkt fokus på ökat samarbete mellan militära och civila myndigheter och organisationer över landsgränser.

Under förmiddagen fick general Perkins en genomgång av övningens koncept och scenario. Under eftermiddagen höll han ett föredrag för en stor samling övningsdeltagare och inbjudna myndigheter och intresseorganisationer. Han talade om amerikanska arméns doktrin och konceptutveckling, för att möta morgondagens utmaningar.

Övningen CJSE 17 genomförs i Enköping, Uppsala och Karlskrona fram till och med den 28 april.

CJSE 17

Combined Joint Staff Exercise 17 är en ledningsträningsövning som genomförs årligen i samarbete mellan Försvarsmakten och Försvarshögskolan. Övningen omfattar över 1 200 deltagare från 24 länder och är den största stabsövningen som Försvarsmakten genomför i år.

Läs mer