Positivt att byta övningsterrängen mot Öland

I helgen har Öland varit övningsplats för 34:e hemvärnsbataljonen. De flesta hängde på sig uniformen i onsdags kväll för att möta sina kolleger vid respektive kompanis utgångsplats. Redan under natten spred man ut sig över Öland och började lösa sina uppgifter.

Hunden är en viktig sensor och resurs för förbanden, schäfern ”Izzy” är en av dem. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
”Jag trivs jättebra, när man hänger på sig uniformen och kommer hit känns det som att det var igår vi träffades”, säger Daniel Hag Bisak. ”Ja, vi är en bra, tight grupp. Alla är lika värda och lika viktiga”, säger Anette Eriksson. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
Om något händer med hundföraren är det viktigt att de övriga kan jobba med den eftersom den är en så viktig resurs. Så hunden "Milton" är viktig för alla på plats. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten

Övningen styrs av ett scenario som går ut på att landet befinner sig i ett skymningsläge, väldigt nära ett krigsutbrott. Man vet att det finns sabotörer inom landet och hemvärnssoldaterna får i uppgift att bevaka och skydda vissa platser och att vara beredda på att skydda transporter.

– Det är lätt att komma in i tänket, det är lite mer rimligt att vi befinner oss i den där gråzonen, innan kriget bryter ut. Det känns som att det vi övar skulle kunna hända och därför känns det viktigt att öva, säger Dennis Eriksson.

Varje år genomför varje hemvärnsbataljon en krigsförbandsövning. Vart annat år övar man sig i sin befattning och då brukar den här bataljonen vara på Kosta övnings- och skjutfält och vart annat år övar man som förband och utanför den kända övningsterrängen. Detta år är det alltså förbandsövning och uppslutningen har aldrig varit större.

– Vi har överlag fått in mer folk och fler soldater än vanligt och det är motiverande, men, vi behöver vara fler, säger Richard Albertsson som själv varit med i tio år.

Nu för tiden har man samma utrustning som övriga Försvarsmakten och medelåldern har sjunkit.

– Tyvärr lever ryktet om ”gamla hemvärnet” kvar och man får försvara att det är något annat. Det är sjukt positivt nu, säger Anders Öryd som själv varit med de senaste fyra åren.

– Det är en rolig blandning med folk här, man kommer från olika jobb, är tjejer och killar, har gamla och nya erfarenheter med sig. Och det uppstår ju alltid något problem men då vet vi också att det alltid finns någon som kan fixa det, fortsätter Anders.

Hundarna är en viktig resurs och tillför mycket effekt till förbandet. Emma Hansson Svensson jobbar som djurvårdare på ett djursjukhus till vardags och ville ha en tjänstehund. Därför skaffade hon sig en australisk fårhund, ”Taggen”. Tillsammans har de under ett år, en till två gånger per vecka, varav en är en heldag, tränat, tränat och tränat. Nu är de kontrakterade för ett bevakningskompani.

– Detta är ett roligt sätt att jobba med hund. Vi kan göra en insats och vi gör skillnad och det känns viktigt, säger Emma Hansson Svensson och klappar om Taggen.

I Hemvärnet finns en plats för alla. Blandningen av erfarenheter gör att man snabbt finner lösningar på de problem man ställs inför. Har man dessutom tidigare gjort värnplikten eller jobbat som officer är man mer än välkommen att söka sig tillbaka till Försvarsmakten och Hemvärnet.