Under högtidliga former överlämnade kung Carl XVI Gustaf Markstridsskolans nya förbandsfana.
— Anställda vid Markstridsskolan, det är med glädje jag ser er samlade här idag. Den verksamhet som bedrivs här är avgörande för markstridskrafternas utveckling, sa kungen i sitt tal under ceremonin.

Överste Michael Nilsson tillsammans med kung Carl XVI Gustaf.
Överste Michael Nilsson tillsammans med kung Carl XVI Gustaf. Foto: Caroline Segerdahl/Försvarsmakten
Kungen besöker utställningen under Garnisonens dag i SKövde.
Efter fanöverlämningen besökte kungen utställningen under Garnisonens dag i Skövde. Foto: Caroline Segerdahl/Försvarsmakten
Fanmarsch under överlämningsceremonin.
Fanmarsch under överlämningsceremonin. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten

En symbol för gemenskap

För Markstridsskolan var lördagens ceremoni ett viktigt inslag i arbetet med att förvalta sin historia, men även för att markera vägen framåt.

— Att kungen var här och uppmärksammade Markstridsskolan som helhet betyder mycket. Fanan ska nu förvaltas på rätt sätt och användas för att stärka vår gemenskap. Den markerar tydligt vårt ansvar inom en rad olika områden, som en viktig del av arméns historia och framtid, säger överste Michael Nilsson, chef för Markstridsskolan.

Ett unikt tillfälle

Fanans färger, svart, vitt och gult, symboliserar de olika truppslagen infanteri, kavalleri och pansartrupper och står för den kunskapsbredd, erfarenhet och bakgrund som finns representerad vid Markstridsskolan idag. En plats för arméns samlade kompetens inom utveckling, träning och utbildning.

— Detta var ett unikt tillfälle för alla inblandade, säger Michael Nilsson.Vanligvis när fanor överlämnas är det på grund av att ursprungsfanan är sliten och måste bytas ut. Att överlämna en helt ny på det här sättet hör inte till vardagen, varken för kungen eller Försvarsmakten, och jag är glad att vi kunde genomföra detta på ett så högtidligt och bra sätt.