Baltic Region Training Event

F 17 deltar i en internationell flygövning, BRTE XVII, över Östersjön.

Sverige deltar i denna Nato-ledda övning som enskild land ingående i PFP, partnerskap för fred.
Scenariot är att ett transportflygplan tappar radiokontakt med övervakande flygledningar och är på väg in i svenskt luftrum.

Major Robert Krznaric intervjuas av SVD. Foto: Kent Löving/Försvarsmakten
F 15 Eagle ur USA:s incidentberedskap i Baltikum. Foto: Kent Löving/Försvarsmakten

Incidentberedskapen får order att starta mot "målet". Avsikten är att identifiera och eskortera planet från svenskt territorium. Väl framme vid planet genomförs diverse procedurer som är fastställda och väl kända av alla flygoperatörer i hela världen.

Incidentberedskapen får kontakt och eskorterar planet mot Baltikum. Väl framme vid Litauens luftrum ansluter deras incidentberedskap som tar över eskorten och ser till att planet landar och omhändertas. Det svenska flyget vänder vid deras gräns och återvänder till egen bas. Uppdrag är slutfört.

Samverkansövningar av detta slag har genomförts länge. Detta är 17 gången varav Sverige deltagit fyra gånger.

De baltiska staternas Incidentberedskapen sköts av Nato och för närvarande är det USA med F 15 som står beredskap.

I samband med att övningen är slut så landade F 17:s JAS 39 Gripen på flygbasen Siauliai i Litauen för att på plats diskutera med de enheter som ingått i övningen och dela erfarenheter samt att delta i ett pressmöte med de media som på nära håll följt övningen i det övade transportflygplanet.