Ett pussel med funktioner

För första gången någonsin i Sverige samövade UAV (obemannad flygande farkost) tillsammans med andra funktioner såsom granatkastare, spaningsförband och eldledare, för att hitta en formel för hur UAV på bästa sätt ska användas i kompani och bataljon.

Oplats
Oplats
Spaning uppfattar rörelser från sin fasta observationsplats. Foto: Karl Bendroth/ Försvarsmakten
UAV under övning.
En samverkan med UAV för att få bättre uppfattning av motståndaren Foto: Karl Bendroth/ Försvarsmakten
Granatkastarpluton från 710:e kompaniet under övning med UAV
efter ett säkert underrättelseunderlag kan verkansdelarna sättas in Foto: Karl Bendroth/ Försvarsmakten

Den var en sval bris som drog in från Östersjön över Kabusa och Österlen när första momentet i övningen drog igång. Ett av 71:a bataljonens kompanier, 710:e kompaniet, var på plats med personal från en rad olika funktioner.

Från en observationsplats hade några spaningssoldater observerat en motståndare men hade nu tappat kontakt med dem. Ledningen beordrade därför en UAV-grupp att skicka iväg en farkost för att försöka lokalisera motståndaren. Operatörerna på UAV-gruppen, som styr farkosterna och som får all information och från farkosten direkt i sina skärmar, skickade upp en av sina farkoster. Efter ett tag fick UAV genom sin kamera kontakt med fienden och operatören vidarebefordrade informationen, inklusive koordinater, till ledningen. Ledningen beslutade därefter att ge eldtillstånd till granatkastarplutonen som med de koordinater som UAV-gruppen vidarebefordrar kan börja bekämpa motståndaren.

Efter en mullrande dån från granatkastarna vid avfyrning visar bilderna från UAV hur nedslaget ser ut. Eldledare får då direkt en översikt över läget och kan vi behov snabbt eldreglera.

Pusslar ihop underrättelse- och bekämpningsdelarna

Tobias Christensson, kompanichef för 710:e kompaniet ledde och övervakade övningen.  Kompaniet innehåller samtliga av de funktioner som deltog vid övningen och kompanichefen menar att kombinationen på ett bra sätt pusslar ihop underrättelse- och bekämpningsdelarna.

 - Kombinationen ger oss som chefer ett bättre underlag, det blir ett mer tredimensionellt perspektiv. En bättre översikt ökar precisionen och minskar risken att vi skulle träffa något som vi inte vill träffa, säger Tobias Christensson.

Förutom att öva samarbetet mellan funktionerna var övningen viktig för att hitta rätt rutiner och arbetssätt för UAV-gruppen. UAV är fortfarande en relativt ny funktion för bataljonen och man arbetar fortfarande med att hitta det mest effektiva sättet att använda dem på. De övningar som genomfördes på Kabusa tog den utvecklingen framåt.