Svensk stupad i Afghanistan

22-årige soldaten Kenneth Wallin, hemmahörande i Stockholmsområdet, stupade i Afghanistan på lördagen. Han fanns i en pansarterrängbil (Patgb 203) som sprängdes av en hemmagjord sprängladdning (IED).

Arméinspektören generalmajor Berndt Grundevik på lördagens presskonferens. Foto: Alexander Karlsson/Combat Camera/Försvarsmakten

Ytterligare två soldater fick lättare skador.

Två plutoner, cirka 50 soldater, patrullerade i området cirka 40 kilometer väster om Mazar-e-Sharif, i ett område som tidigare kontrollerats av upprorsmakare. En del av syftet med operationen är att afghanska myndigheter ska få kontroll över området.

Händelseutvecklingen inleddes med att ett stridsfordon 90 utsattes för finkalibrig eld. Pansarterrängbilen kallades fram för att understödja och drabbades av en hemmagjord sprängladdning.

Kenneth Wallin, som var vagnchef, satt till höger i pansarterrängbilen.

Amerikansk sjukvårdshelikopter kallades till platsen cirka 18.20 lokal tid. Den var på plats 49 minuter senare. Kenneth Wallin dödförklarades av tysk läkare vid sjukhuset i Marmal 20.15.

Ytterligare en person från samma pansarterrängbil, hemmahörande i Göteborgsområdet, fördes till sjukhus med smärtor i nacken. En tredje skadad person hade så lindriga skador att han stannade vid förbandet.

Den stupade soldaten kommer att föras till Sverige så snart som möjligt. Stämningen på förbandet i Afghanistan är dämpad men förbandet är fast beslutet att fortsätta sin uppgift.