Försvarsmakten deltar i Stockholms flygfestival

Lördag 21/8 och söndag 22/8 deltar Försvarsmakten i Stockholms flygfestival. Festivalen, som är en jubileumsfest för hela familjen, anordnas hundra år efter att den första flygdagen genomfördes på Gärdet. Försvarsmakten deltar med soldater, fordon och flygplan. Fritt inträde.

Försvarsmakten kommer bland annat att visa JAS 39 Gripen på Gärdet. Foto: Försvarsmakten
Dagarna på Gärdet bjuder på förevisning av fordon och materiel samt prova-på aktiviteter för hela familjen.
Dagarna på Gärdet bjuder på förevisning av fordon och materiel samt prova-på aktiviteter för hela familjen. Foto: Försvarsmakten
Dagarna på Gärdet bjuder på förevisning av fordon och materiel samt prova-på aktiviteter för hela familjen. Foto: Försvarsmakten

Programmet kommer bland annat att bjuda på överflygning med olika typer av civila och militära flygplan, fallskärmshoppning, uppvisning och landning med segelflyg samt aktiviteter för barn. Tekniska museet planerar även flygning med ett restaurerat Bleriotplan av samma typ som användes på Gärdet år 1910.

Träffa soldater och testa dig själv

Under de två dagarna deltar Försvarsmakten bland annat med JAS 39 Gripen, helikopter 15, en flygsimulator och prova-på aktiviteter. Livgardets drilltropp uppträder på lördagen klockan 10.30 och det kommer finnas möjlighet att träffa soldater och officerare som deltagit vid internationella insatser. Livgardets Thomas Berglund, som kom på tolfte plats i årets Dakarrally, bjuder på avancerad uppvisning med motorcykel. Den som är intresserad av att söka anställning i Försvarsmakten kommer att kunna testa sin förmåga i Försvarsmaktens rekryteringscontainer.

Festivalen genomförs på Gärdet i Stockholm på lördag klockan 10-18 samt på söndag klockan 10-16. Det kommer att finnas matserveringar och toaletter. Livgardet genomför inte någon regementets dag i år, utan satsar istället på flygfestivalen. Mer information finns på http://www.stockholmsflygfestival.se