Så är det att arbeta på Livgardet

Ansökningarna till de tjänster som Livgardet har utlyst på 15. MP-kompaniet och 11. lätta mekaniserade bataljonen kommer in i en strid ström.

11. lätta mekaniserade bataljonen byggs upp som ett stående insatsförband, som ska upprätthålla nationell beredskap och kunna sättas in i en eventuell internationell mission. Foto: Försvarsmakten
Materielvård - ingen dag är den andra lik på Livgardet
Materielvård - ingen dag är den andra lik på Livgardet Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Som militärpolis kan du verka både nationellt och internationellt. Det finns bra möjligheter att utvecklas, pröva olika roller och olika arbetsuppgifter.
Som militärpolis kan du verka både nationellt och internationellt. Det finns bra möjligheter att utvecklas, pröva olika roller och olika arbetsuppgifter. Foto: Försvarsmakten
Materielvård - ingen dag är den andra lik på Livgardet Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Som militärpolis kan du verka både nationellt och internationellt. Det finns bra möjligheter att utvecklas, pröva olika roller och olika arbetsuppgifter. Foto: Försvarsmakten

Om du har gjort värnplikten och kan tänka dig ett arbete inom det militära ska du absolut se till att också din ansökan kommer in. Totalt ska cirka 120 tjänster bemannas till hösten.

– Den som blir anställd som soldat på Livgardet har en väldigt utvecklande tid framför sig, säger Johan Jönsson, stf chef på 15. MP-kompaniet. Man får mycket praktiska och teoretiska kunskaper, men det händer också mycket på det personliga planet. Allt detta har man stor nytta av i det militära livet, men även i det civila.

Unik möjlighet

– Den som börjar arbeta inom Försvarsmakten nu har en unik möjlighet att vara en del i utvecklingen av något helt nytt, säger Johan Jönsson. Den utbildning vi erbjuder är meriterande, inte bara för en fortsatt karriär inom Försvarsmakten, utan också för tjänster inom andra uniformsyrken.

Den som har gjort värnplikten vet att den personliga utvecklingen är en stor del av det militära livet. Man får bra teoretiska och praktiska kunskaper som är relaterade till den uppgift man har. Den som har en militärpolistjänst bygger på sina kunskaper inom till exempel juridik, vapentjänst och sjukvård. Den som har en ledande funktion får en gedigen bas i ledarskapfrågor och gruppdynamik.

– En anställning på Livgardet innebär en fortsatt personlig utveckling, säger kapten Jens Lind på gardesbataljon. Man blir också en del i en gemenskap, en förbandsanda, som är väldigt stark. Man arbetar intensivt tillsammans med många andra människor, man utsätts för utmaningar och man knyter kontakter som både är till nytta och till glädje för resten av livet. 

Resor och varierande arbetstider

Tjänsterna på 15. MP-kompaniet och 11. lätta mekaniserade bataljonen bygger på 40-timmarsvecka. Men man måste vara beredd på att utbildningar och övningar kan ske på andra tider än dagtid och även under helger. Tjänsterna innebär en del resande över landet. Den som söker måste också kunna tänka sig att göra utlandstjänst i framtiden.

– Som soldat arbetar man mycket under vissa perioder, men kompenseras med välförtjänt ledighet. Som anställd i Försvarsmakten har du normalt en genomsnittlig arbetstid på 40 timmar i veckan. Men det är helt klart, den som funderar på ett arbete hos oss måste vara flexibel, gilla variation och vara beredd att resa, säger Jens Lind.

– För att passa in hos oss måste kunna arbeta självständigt, men samtidigt kunna fungera som en god gruppmedlem. En ödmjuk person med social kompetens som inte är rädd för utmaningar, fyller Johan Jönsson i.

Har du frågor om de utlysta tjänsterna? Läs mer på Frågor och svar till höger. (pdf)