KS 20 tar över i Kosovo

Torsdagen den 15 oktober reser största delen av KS 20 till Kosovo för att ta över arbetet i den del av Kosovo som den svenska kontingenten ansvarar för. Det är andra gången som Lv 6 ansvarar för att sätta upp ett förband till Kosovo.

KS 20 under sin missionsutbildning på Livgardet. Foto: KS20/Hagström

– Det känns jättebra att få äntligen få komma iväg och genomföra det vi planerat och övat för så länge, säger chefen för KS 20, överstelöjtnant Torkel Nordwall.
Totalt finns 243 befattningar i förbandet. Många av dem är officerare, civilanställda eller före detta värnpliktiga vid Lv 6. Nu har de gjort sin missionsutbildning vid Livgardet, de flesta mellan fem och åtta veckor. Förbandet får också en och en halv veckas träning på plats i Kosovo innan det formellt tar över uppgifterna från KS 19.
– Förbandet är väl tränat, och har bra anda och attityd, säger Torkel Nordwall.
Under KS 16, Lv 6 förra mission i Kosovo, var det en intensiv period med anledning av Kosovos självständighetsförklaring. Även den här gången väntas vissa perioder bli mer intensiva, bland annat i samband med lokala val.