Gisslan fri efter afghansk-svensk insats

Det var sammanlagt sex personer som under tisdagen kidnappades i den sydvästra delen av det svensk-finska ansvarsområdet. Kidnappningen föregicks av en attack mot ett sjukhus. En läkare dödades i attacken. Afghanska säkerhetsstyrkor löste under onsdagen tillsammans med en svensk enhet kidnappningsdramat i den sydvästra delen av det svensk-finska området.

En RG 32 i området där kidnappningsdramat utspelade sig under onsdagen. Bilden är tagen några veckor före kidnappningsdramat i distriktet Kohistinat i den sydvästra delen av det svensk-finska ansvarsområdet. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten

Det var i ett område söder om den svensk-finska basen i Sar-e-Pol i den västra delen av det svensk-finska ansvarsområdet som dramat utspelade sig. Distriktet där händelsen utspelade sig heter Kohistinat.  Sex personer, sjuksköterskor och läkare, togs från sjukhuset i ett samhälle och fördes till en annan by.

Den svenska personalen i Sar-e-Pol fick genom sina afghanska samarbetspartners reda på händelsen och tillfrågades också av den Afghanska Nationella Polisen, ANP, om de kunde stötta en fritagning. 

Även den Afghanska Nationella Armén, ANA, deltog i fritagningen. Den afghanska säkerhetstjänsten fick under senare gårdagen uppgifter om att de kidnappande motståndsmännen skulle få förstärkning från söder. Den svenska enheten kunde tillsammans med de afghanska säkerhetsstyrkorna skära av vägen och mota tillbaka den förstärkning som var på väg mot de kidnappande regeringsmotståndarna.

Under stridigheterna besköts de afghanska styrkorna och den svenska enheten med granater och finkalibrig eld. Elden besvarades av de afghansk-svenska styrkorna. Eldstriden pågick under cirka 30 minuter och det var uppskattningsvis 10-15 regeringsmotståndare som angrep.

Enligt uppgift från den Afghanska Nationella Polisen, ANP, dödades en av motståndsmännen.

Den kidnappade sjukvårdspersonalen fritogs under operationen av den Afghanska Nationella Armén som också arresterade två av kidnapparna. Under operationen, som under dagen växte, kallades flygunderstöd från Isaf in samtidigt som helikoptrar från den afghanska armén deltog. Både flyg och helikopter besköts av motståndsmännen med finkalibrig eld men den luftburna förstärkningen kunde undgå träffar.

Varken de svenska eller de afghanska styrkorna skadades i stridigheterna.
Under natten till idag, torsdag, återvände de svenska soldaterna till sin bas i Sar-e-Pol.

Motståndsmän har relativt nyligen skadats under stridigheter i området och det kan vara en orsak till att man kidnappade sjukvårdspersonal.