Afghanska affärskvinnor öppnar butik på svensk camp

Två affärskvinnor har flyttat in på Camp Northern Lights i Mazar-e-Sharif. Det är för afghanska förhållanden en unik händelse. Under måndagseftermiddagen hälsades de välkomna med en invigningsceremoni som kom att präglas av glädje och framtidstro. Tal blandades med afghansk musik, mingel och förfriskningar och slutligen kunde överstelöjtnant Tommi Härkönen, ställföreträdande chef för Provincial Reconstruction Team (PRT), klippa det röda bandet.

Personal och gäster lyssnar till tal av Shekiba Shakib från Department of Women's Affairs. Foto: Fredrik Funseth/Försvarsmakten
Underhållning av den lokala musikgruppen Basher Wafa.
Underhållning av den lokala musikgruppen Basher Wafa. Foto: Fredrik Funseth/Försvarsmakten
Tommi Härkönen, ställföreträdande chef för PRT Mazar-e-Sharif, klipper bandet och förklarar de nya butikerna invigda.
Tommi Härkönen, ställföreträdande chef för PRT Mazar-e-Sharif, klipper bandet och förklarar de nya butikerna invigda. Foto: Fredrik Funseth/Försvarsmakten
Underhållning av den lokala musikgruppen Basher Wafa. Foto: Fredrik Funseth/Försvarsmakten
Tommi Härkönen, ställföreträdande chef för PRT Mazar-e-Sharif, klipper bandet och förklarar de nya butikerna invigda. Foto: Fredrik Funseth/Försvarsmakten

– Initiativet att bygga ut lokalmarknaden på Camp Northern Lights med butiker drivna av kvinnor togs redan under FS15. Somliga saker tar sin tid men jag tror att processen varit lärande i sig. Jag vill tacka alla som bidragit till att vi idag kan slå upp portarna till de nya butikerna och jag önskar Shah Jahan, Shakila och övriga affärsinnehavare stort lycka till med verksamheten, säger ÖB Sverker Göranson i en skriftlig hälsning till förbandet.

Lokalproducerat hantverk

Den lilla bazaren består av en handfull butiker och är mycket uppskattad. Där kan soldaterna köpa souvenirer, kläder, smycken och annat lokalproducerat hantverk. Att nu öppna campmarknaden också för kvinnor är ett medvetet led i Försvarsmaktens strävan att omsätta FN-resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet i praktisk handling. Arbetet är i huvudsak operativt och utåtriktat men bygger också på att kritiskt granska interna strukturer och arbetsmetoder.

Skapa förutsättningar

Även Maud Olofsson, näringsminister och vice statsminister, valde att uppmärksamma det unika i gårdagens öppnande. I ett brev skriver hon: "Att stärka kvinnors makt över sina egna liv utgår från grundläggande mänskliga rättigheter. Men det handlar också om att skapa verkliga förutsättningar för återuppbyggnad av det afghanska samhället. Hållbar fred, säkerhet och utveckling kan bara byggas om både män och kvinnor är fullvärdigt delaktiga. Det är själva utgångspunkten för FN-resolution 1325 och jag känner en stor stolthet över de rapporter jag får om hur vårt svensk-finska PRT driver detta arbete framåt."

"En dag av hopp"

Intresset för att driva de två nya butikerna har varit stort. Urvalsprocessen har genomförts i konstruktiv samverkan med Department of Women's Affairs som är en del av den afghanska myndighetsstrukturen. Deras ställföreträdande chef i Balkh-provinsen, Shekiba Shakib, höll också ett tal under ceremonin där hon särskilt lyfte fram den goda relationen med PRT.
– Det här är inte vilken dag som helst. Det är en dag av hopp. Vi måste ta vara på de små framstegen och glädjas över dem. På så sätt kan vi inspirera och uppmuntra varandra att ta nästa steg och därigenom bana väg för långsiktig utveckling, säger Krister Fahlstedt, Gender Field Adviser vid FS17.