När fältartisterna kom till Camp Victoria

Ända sedan beredskapstiden har svenska soldater fått underhållning i form av live-konserter, skådespelare och stå-upp-komik av så kallade fältartister. En tradition som lever kvar än idag. I förra veckan hade KS 19 och Camp Victoria besök av en grupp som kallar sig ”The Victorias”, och de erbjöd ett välkommet avbrott i rutinerna.– Det är därför vi är här. Vi vill att ni ska ha roligt och att spelningarna blir bra och minnesvärda, säger Magnus Josephson, gitarrist i bandet.

Fältartisterna The Victorias under premiärkvällen. Foto: Therese Fagerstedt/Försvarsmakten
Mia Löfgren blev riktigt överraskad när hon blev medaljerad med Nato-medaljen non article 5 inför hela publiken på finalkvällen.
Mia Löfgren blev riktigt överraskad när hon blev medaljerad med Nato-medaljen non article 5 inför hela publiken på finalkvällen. Foto: Therese Fagerstedt/Försvarsmakten
Pastor Sälde predikade och fältartisterna spelade och sjöng psalmer under en annorlunda andakt.
Pastor Sälde predikade och fältartisterna spelade och sjöng psalmer under en annorlunda andakt. Foto: Therese Fagerstedt/Försvarsmakten
Mia Löfgren blev riktigt överraskad när hon blev medaljerad med Nato-medaljen non article 5 inför hela publiken på finalkvällen. Foto: Therese Fagerstedt/Försvarsmakten
Pastor Sälde predikade och fältartisterna spelade och sjöng psalmer under en annorlunda andakt. Foto: Therese Fagerstedt/Försvarsmakten

Fältartisterna är en frivillig organisation inom Försvarsutbildningsförbundet och de är knutna till Försvarsmakten och har sedan 1953 roat svenska soldater i och utanför Sverige. Idag finns drygt 700 medlemmar varav runt 400 har besökt svenska soldater vid de olika utlandsinsatserna i världen, och i förra veckan var det KS 19 som fick besök. Det blev en tuff vecka som bland annat innehöll en andakt med pastorn, patruller med skyttekompaniet och medaljering under finalkvällen.
– Det har varit ett fullspäckat schema, men det har varit värt varenda sekund, säger Catrine ”Kin” Grenholm, ljud- och ljusansvarig i ”The Victorias”.

”The Victorias” består av Mia Löfgren och Johannes Kotschy på sång, Johan Ivansson på bas, Magnus Josephson gitarr, Sopie Conte på keyboard och gitarr, Johan Mörén på trummor och så Caterine Grenholm som ansvarade för ljudet och ljuset.
Gruppen har aldrig tidigare spelat ihop utan blev sammanförda enbart för KS 19. De gick en gemensam utbildning med militära inslag på Livgardet och sedan repade de stenhårt i två dagar, innan de åkte ner till Kosovo. Och scenkläderna är inga andra än den uniform som de svenska soldaterna här nere bär. Något som gjorde att det redan under premiären skapades särskilda band mellan artisterna och soldaterna.

Annorlunda andakt på mässen

Dagen efter premiärspelningen skulle det bjudas på akustiska spelningar och unplugged på Camp Victorias båda mässar. Men efter samspråk med Pastor Sälde beslutades det även att bandet skulle assistera under en andakt med psalmer och sång. Andakten tog plats på en av mässarnas terrasser och bandet spelade och sjöng psalmerna under pastorns predikan. Alla närvarande sjöng med och höll händer. En annorlunda och mycket uppskattad andakt som avslutades med att alla bad en stilla bön tillsammans.
– Det var en häftig upplevelse och ingenting vi hade planerat från början. Men det är roligt att kunna vara flexibel och göra nya, spontana grejer, sa Johan Ivansson, basist.

Därefter fortsatte kvällen på båda mässarna med akustiskt tema och allsång.

Medaljering i rampljuset 

Både KS 19 och fältartisterna hade laddat upp ordentligt inför själva finalkvällen som hölls på lördagen och trots kraftiga vindar och en något svalare temperatur än vanligt var stämningen och förväntningarna på topp. Och inte blev det sämre av att Mia Löfgren, sångerska i ”the Victorias”, blev medaljerad med Nato-medaljen non article 5, då hon tjänstgjort som fältartist under flera missioner i sammanlagt över 30 dagar, vilket är kriteriet för att få medaljen. Det var med stor lycka och häpnad som hon blev medaljerad på scen framför publikens ögon.
– Det var verkligen en överraskning! Det känns jätteroligt och jag är jättestolt, sa Mia Löfgren efteråt.

Under veckan blev det tre spelningar på Camp Victoria och en spelning på Camp Ville som är den finska campen där även ett flertal svenskar bor. Och de svenska soldaterna var mer än nöjda med veckan.
– Det är ett fantastiskt bra band med riktigt bra musiker. Det har varit så roligt att få koppla bort allt allvar en stund och umgås med kamraterna och lyssna på musik. Det är viktigare än man tror, sa en av skyttesoldaterna efter finalkvällen.

Men även fältartisterna var mycket nöjda med veckan.
– Det har varit fantastiskt roligt att få vara här. Och det har varit imponerande att se hur hårt ni har jobbat för att hjälpa oss med scenbygge och att anlägga ljud och ljus. Trots att det varit 40 grader varmt har reparationspluton slitit hårt för vår skull, det ska ni verkligen ha tack för, sa Johannes Kotschy, sångare i bandet.