Besök P 7 övnings- och skjutfält i sommar

Många naturintresserade besöker P 7:s övnings- och skjutfält året runt – när ingen skjutning pågår. Nu i sommar är det längre sammanhängande perioder, olika för olika fält, när ingen övar där. Besök gärna våra fält då.

Foto: Anja Edvardsson, Försvarsmakten
Foto: Anja Edvardsson, Försvarsmakten
Foto: Niklas Ehlén, Försvarets bildbyrå
Foto: Anja Edvardsson, Försvarsmakten
Foto: Anja Edvardsson, Försvarsmakten
Foto: Niklas Ehlén, Försvarets bildbyrå
Foto: Anja Edvardsson, Försvarsmakten

För att hitta de exakta tiderna, gå in på vår sida med avlysningar. Du hittar den i vänsterspalten här på sidan, under rubriken ”Skjutfält och avlysningar”. Där hittar du alltid aktuella avlysningar, så gör gärna ett bokmärke till sidan om du ofta besöker våra fält. Där finns även kartor. På fälten finns också informationstavlor.

Trots att vi alltid är så noggranna vi kan, händer det att farlig materiel kan bli kvar på fälten, så kallad oexploderad ammunition. Den kan vara mycket farlig. Det är därför viktigt att vara extra försiktig, och att aldrig röra vid något okänt föremål. Läs mer om det i vår säkerhetsbroschyr du hittar till höger.

Var också noga med att följa parkeringsbestämmelser och att hålla eventuell hund under kontroll – annars finns risk att de stör markhäckande fåglar. På fälten råder allemansrätt, vilket gör att du får tälta, men inte mer än en natt på samma plats.

Tack vare att olika slags bandfordon åker på fälten och rör runt, blir det bra förutsättningar för flera unika arter av växter och insekter, bland annat olika arter av borttåtel och olika slags sandbin.

Revingehed

Kring Revingehed finns ett övningsfält. Det är ett populärt område för den som gillar fåglar, insekter och grodor. Till exempel kan en tur runt Krankesjön bjuda på allt från kungsfiskare till havsörn. Karta och mer information finns att ladda ner på Lund kommuns hemsida, broschyren heter ” En vandring runt Krankesjön”. Har du gott om tid, ta gärna en avstickare till Stensoffa (finns markerat på kartan i broschyren), som är en vacker plats som fått sitt namn av en sten formad som soffa. Där har också Lunds universitet en fältstation. Året runt, dygnet runt, betar även kor på fältet. Det håller fältet öppet och gynnar miljön.

Publikationer och program från Lunds kommun


Ravlunda

För den som åker till Ravlunda finns flera spännande platser att besöka. Platserna är markerade i kartan som finns i spalten längst till höger.


Vid Plattorna (vid Knäbäcksdösen) finns en gammal groddamm och en nyare som anlades av Länsstyrelsen i början på 2000-talet. Här finns bland annat de rödlistade och därmed ovanliga arterna långbensgroda, grönfläckig padda och strandpadda. (En informationsskylt om de olika arterna finns där samt bord och bänkar).

Vid Havängsdösen, längst i söder på Ravlundafältet, finns en gammal stenkammargrav från yngre stenåldern (cirka 5000 år gammal) som kallas Havängsdösen. Den är ett mycket populärt turistmål.

Offerlunden är en förmodad offerplats med gott om gamla ekar. En vacker och lummig plats som erbjuder svalka vid heta sommardagar. Längs hela Ravlunda skjutfält finns långa fina badstränder. På Ravlundafältet betar cirka 900 fårtackor med lamm, cirka 30 nötkreatur, omkring 50 hästar och två lamadjur.

Rinkaby

Rinkaby har en fin strand och har en stor plats i alla scouters hjärta. 2011 kommer det att vara ett stort scoutläger där, en så kallad världsscoutjamboree, då 30 000 scouter från 150 länder väntas komma. Fram till dess kommer det att hållas flera mindre läger på pansarövningsfältet.

http://www.worldscoutjamboree.se/
http://www.scout.se/

Kabusa

På Kabusa, strax öster om Ystad, finns dramatiska, branta stup ner mot havet. På sommaren – och för all del på vintern – är det ett populärt tillhåll för skärmflygare.

Ystad kommuns hemsida (om sportaktiviteter)


Fler länktips

Många Natura 2000-områden finns på P 7 skjut- och övningsfält. På Naturvårdsverket och hos Länsstyrelsen kan du söka på alla Sveriges Natura 2000-områden, och bland annat se vilka växter och djur som finns där.

Naturvårdsverkets kartverktyg för Natura 2000-områden
Natura 2000 i Skåne (Länsstyrelsen)


Men kom ihåg – på fälten kan finnas farlig materiel. Om du får syn på något som skulle kunna vara ett farligt föremål, finns kontaktuppgifter till P 7 i broschyren uppe till höger. Du kan också ringa polisen. Rör ingenting, men markera platsen så att vår personal kan hitta den.

Vid skjutning är en röd flagga hissad – då är det förbjudet att gå in på fälten. Se också upp med fällda bommar och andra markeringar. Tag uppmärksamt del av information på skyltar i området – för din egen säkerhet.

Välkommen!