Musik som förenar nationer

En 16:e konserten av Marinens musikkår i Berwaldhallen hyllade både svensk och finsk militärmusik.

Marinens musikkår lockade stor publik. Musikkåren kommer att synas mer i Stockholm framöver, då antalet musikkårer blir färre. Foto: Katja Öberg Lundgren/Försvarsmakten
Det är en förmån att få arbeta med Marinens musikkår, tycker Margareta Bengtson, jazzsångerska och gästartist.
Det är en förmån att få arbeta med Marinens musikkår, tycker Margareta Bengtson, jazzsångerska och gästartist. Foto: Katja Öberg Lundgren/Försvarsmakten
Magnifik avslutning på en fantastisk konsert.
Magnifik avslutning på en fantastisk konsert. Foto: Katja Öberg Lundgren/Försvarsmakten
Det är en förmån att få arbeta med Marinens musikkår, tycker Margareta Bengtson, jazzsångerska och gästartist. Foto: Katja Öberg Lundgren/Försvarsmakten
Magnifik avslutning på en fantastisk konsert. Foto: Katja Öberg Lundgren/Försvarsmakten

”Passa på att vila. Vi har en tuff vår framför oss”. Med de orden inledde marininspektör Anders Grenstad tisdagens konsert med Marinens musikkår i Berwaldhallen. Konserten, som var marininspektörens konsert, hyllade svensk och finsk militärmusik. I år firas ju som bekant märkesåret 1809, då Sverige och Finland skiljdes åt. Märkesåret kommer att prägla fler konserter av Försvarsmaktens musikkårer under året. Men Marinens musikkår sägs ha ett försprång.
– Vi har fått oss berättat att när den finska värnpliktiga musikkåren ska lära sig att spela finska marscher så spelar man Marinens musikkår och säger ”så ska det låta”, säger Andreas Hanson, dirigent.

Mellan styckena bjöd Andreas Hanson på både underhållande och utbildande information om svensk och finsk militärmusik. Bland annat berättade han om svårigheten att tolka Jacobsens noter i Circus Suite.
– Men var inte oroliga, vi har tränat på det, lugnar han.

Svensk och finsk musik stammar ur samma musikaliska tradition och har mycket gemensamt.
– Det finns starka band och vi har berikat varandras musikliv, även om kanske finska kompositörer har gett mer till oss än tvärtom, säger Andreas Hanson.
Däremot låter musiken olika.
– Finsk musik är mörkare, bistrare och har mer tyngd, medan svensk musik är mer glättig. Musiken hänger ihop med språket och så som finländare talar, så låter också musiken, säger Andreas Hanson.

Framför allt lämnade Sibelius nationalromantiska stycke Finlandia ingen oberörd. Dessförinnan hade gästartisten Margareta Bengtson förgyllt kvällen med både engelska och svenska jazzpärlor.
Dagen efter, idag onsdag, väntar konsert i Västerås konserthus.