Utbildning och framtid

Arbetsgivarna slåss om den framtida arbetskraften samtidigt som Försvarsmakten behöver nyanställa fyra tusen nya kollegor varje år. Med minskat antal ungdomar som nu får möjligheten att göra värnplikten i sitt närområde försvinner den naturliga kopplingen till och folkförankringen av Försvarsmakten.

Tjejkväll på F 21. Pernilla Häggström, Sofia Nordlöf, Madelene Eklund och Malin Pettersson. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Alla tjejer som ville fick göra muskeltestet i Isokai-maskinen. Sjuksköterska Robert Torstensson instruerade.
Alla tjejer som ville fick göra muskeltestet i Isokai-maskinen. Sjuksköterska Robert Torstensson instruerade. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Emma Ragnarsson, ungdomsinformatör vid Pliktverket i Kristianstad, Sofia Nordlöf och Madelene Eklund pratade med tjejerna om mönstring och hur det är att göra lumpen.
Emma Ragnarsson, ungdomsinformatör vid Pliktverket i Kristianstad, Sofia Nordlöf och Madelene Eklund pratade med tjejerna om mönstring och hur det är att göra lumpen. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Jägartestet var populärt i Försvarsmaktens monter under Nolia Utbildning och Framtid.
Jägartestet var populärt i Försvarsmaktens monter under Nolia Utbildning och Framtid. Foto: Mats Westermark
Alla tjejer som ville fick göra muskeltestet i Isokai-maskinen. Sjuksköterska Robert Torstensson instruerade. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Emma Ragnarsson, ungdomsinformatör vid Pliktverket i Kristianstad, Sofia Nordlöf och Madelene Eklund pratade med tjejerna om mönstring och hur det är att göra lumpen. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten
Jägartestet var populärt i Försvarsmaktens monter under Nolia Utbildning och Framtid. Foto: Mats Westermark

Nolia Utbildning och framtid är mässan i Piteå som samlade 80-talet utställare, varav Försvarsmakten var en. Mässan besöktes av fyra tusen personer under de två dagar som den var öppen och målgruppen var främst skolungdomar i Norrbotten och norra Västerbotten.

Försvarsmaktens monter var välbesökt under dessa dagar och en av dem som lockades var Anders Nilsson från Luleå.
– Det verkar vara ett yrke med frihet som är omväxlande.

Han har ännu inte mönstrat men vill gärna göra det. Han skulle även kunna tänka sig att åka iväg på internationell tjänst för en humanitär insats.
– Jag tror att det är en god erfarenhet, upplevelse och ett äventyr, berättade Anders.

Frågan är då om han kan tänka sig en framtid i Försvarsmakten.
– Absolut, men först gäller hockey och NHL, avslutade han.

Bara för tjejer

Även Pliktverket fanns på plats och svarade på frågor om mönstring och olika värnpliktsbefattningar. Enligt dem är 2009 det år som rekordmånga tjejer kommer att mönstra, eller antagningspröva som det heter för tjejer. Bara på F 21 i Luleå kommer Pliktverkets utflyttade mönstringskontor att mönstra 110 tjejer från Norr- och Västerbotten under maj månad. Dessa tjejer, och spontananmälningar från tjejer som besökte mässan, inbjöds av Pliktverket till en informationskväll på F 21. Under den kvällen fick de veta mer om vad som väntar dem när det är dags att mönstra och vilka värnpliktbefattningar som finns att söka till om de vill göra värnplikten.

Flottiljchefen, överste Per Nilsson, passade på att hälsa tjejerna välkomna och berättade hur det kommer sig att han inte muckat ännu.
– Det är ett spännande jobb med många olika vägar som man kan välja.

Maria Karlsson, som arbetar som mönstringsförättare på Pliktverket, berättade om vilka krav Försvarsmakten ställer på dem som skall göra värnplikten. Olika befattningar ställer olika krav. Som tjej, om du klarar kraven för befattningarna, kan du bestämma vilken befattning du vill ha.
– Så mycket vill Försvarsmakten ha er, sa hon.

Två tjejer som för tillfället gör sin värnplikt på F 21, Sofia Nordlöf och Madelene Eklund, medverkade under kvällen. De berättade öppenhjärtigt hur livet i lumpen är. Från hur det är att vara ute i skogen i nästan ett dygn med minimalt att äta – till att kalsongerna som soldaterna hämtar ut på förrådet fungerar alldeles utmärkt även för tjejer.
– Men, det låter ju jätteroligt det här, utbrister Malin Pettersson från Piteå.