Återinvigning av Hagshultsbasen

Efter över två års tystnad vaknade Hagshultsbasen till igen. Flygbasen i Hagshult är nu Sveriges modernaste militära bas.

En C-130 Hercules taxar på den nyinvigda Hagshultsbasen i Småland. Foto: Kent Löving/Försvarsmakten
Återinvigning i ruskväder.
Återinvigning i ruskväder. Foto: Kent Löving/Försvarsmakten
Återinvigning i ruskväder. Foto: Kent Löving/Försvarsmakten

Under mer än två år har Hagshultsbasen fått sig en välbehövlig upplyftning. Man har lagt på en ny topp på banan, banljusen lyser nu med bland annat nya tröskelljus och taxivägsbelysning.

Dränering av bansystemet gör att problemet med vatten på banan är borta. En ny drivmedelsanläggning har byggts. Skyltningen av basområdet har också avsevärt förbättrats. Sammantaget bidrar detta till att Hagshultsbasen inte bara är Sveriges modernaste militära bas utan också en av Europas modernaste.

Flygverksamheten kommer nu att återupptas och redan i vår planeras en stor flygövning på basen. Med anledning av detta så var markägare och närboende inbjudna till återinvigningen som genomfördes den 11 november.

Chefen för F 17, överste Niclas Karlsson, började med ett öppningstal där han bland annat berörde vikten av att kunna öva på annan bas än hemmabasen.

För att visa de inbjudna vad som komma ska så landade två JAS 39 Gripen, en C-130 Hercules, en helikopter 10, Super Puma samt en SAAB 340 med gäster och deltagare från F 17.