Afghanistan nästa!

I dagarna pågår de sista förberedelserna inför avresan till Afghanistan för 312:e skvadronen från K 3 i Karlsborg. Soldaterna har sedan 2006 utbildats för att kunna genomföra en mission var som helst i världen. För ett år sedan var det Nordic Battlegroup. Idag är det FS16 med destination Afghanistan.

En stunds väntan innan ordern ”framåt” ges och soldaterna rycker fram mot den by som under denna övning skall intas. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten
Soldat Johansson står redo att rycka fram mot byn som under övningen ska intas.
Soldat Johansson står redo att rycka fram mot byn som under övningen ska intas. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten
Soldat Johansson står redo att rycka fram mot byn som under övningen ska intas. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten

Soldaterna är vältränade och de flesta har arbetat ihop sedan starten av Nordic Battlegroup. Övningarna har avlöst varandra och varvats med utbildning. Tillsammans bildar soldaterna idag en väl sammansvetsad skvadron.

– Just nu vill jag bara åka iväg, komma ner och göra min uppgift, berättar Johansson, en soldat från 312:e skvadronen som har varit med från början då Nordic Battlegroup började utbildas 2007.

Att Sveriges närvaro skulle kunna förändra situationen i Afghanistan tror han är tveksamt.
– Det kommer ta många år innan det blir stora förändringar i Afghanistan. Det är svårt att påverka. Dock är det i Sveriges linje att hjälpa andra. Vi har en tradition att försöka hjälpa till i världen.

Under nästan två års tid har soldaterna umgåtts och bott ihop och alla vet sin plats samt vad som måste göras för att lösa olika uppgifter. Alla chefer har också fått en stor möjlighet att lära känna varje soldat och vilka begränsningar och möjligheter som finns i skvadronen.

Att få göra det Johansson har tränat för lockar honom, att kunna bidra med något slags stöd till det afghanska samhället. 
– Vi har hängt ihop sedan Nordic Battlegroup, berättar Johnsson. Vi vill nog alla göra en insats och det är också en unik möjlighet att åka med ett sådant här förband som har tränat så länge ihop. Personligen ser jag det som en utmaning eller en upplevelse utöver det vanliga.