Helikopter- och granatkastarövning för första pluton

Den svenska Tchadstyrkan är "Quick reaction force" för Eufor. I veckan övade delar av den svenska styrkan kompletterande helikopterutryckning med avslutande granatkastarskjutning.– Bra utbildning. Skönt också att veta att de vapen vi har med oss fungerar med precision, säger Kristoffer Elmeståhl.

Svenska Tchadstyrkan övade helikopterutryckning och grk-skjutning i veckan. På bilden den inledande skjutningen för gruppen Golf-Alfa. Foto: Mats Laggar/TD01
HKP

Dagen inleddes med helikopterövning. Här under torrövningen vid flygplatsen i Abéché.
Foto:Mats Laggar/TD01

Sedan i april har TD01 varit Eufors utryckningsstyrka i operationsområdet, det vill säga östra delarna av Tchad och de nordöstra delarna av Centralafrikanska republiken. Under perioden har det svenska kompaniet övat fortlöpande för sin uppgift.
– Med granatkastare har vi bara torrövat. Nu kunde vi skjuta skarpt på skjutområdet. Förutom vad det gav rent erfarenhetsmäsigt var det kul, intressant och roligt, säger gruppchefen Kristoffer Elmeståhl vid första pluton.

Övningen inleddes med en helikoptertorrövning vid flygfältet i Abéché.
Där fick manskapet öva i och urlastning under ledning av de franska Euforinstruktörerna. När de ansvariga var nöjda med resultatet inleddes en fingerad helikopterutryckning. Färden gick 100 meter över savannlandskapet, mellan bergsknallar och längs uttorkade floddalar. Efter 15 minuter landade gruppen vid skjutfältet, några mil norr om provinshuvudstaden Abéché.

På plats fick svenskarna sätta upp sina granatkastare, rikta in pjäserna och skjuta granater. Allt under en svensk övningsledning.
– Imponerande vapen. Nu sköt vi direkteld, eftersom skjutfältet inte är så stort. Det skulle vara intreesant att även få testa systemet på längre distanser, med sedvanlig spaning och signalering, säger Kristoffer Elmeståhl.