Officerare tvåa i internationell konkurrens

Näst bästa internationella lag och totalt nia av 67 startande. Livgardets – och Sveriges – lag nådde sitt mål vid Patrullfälttävlan i Italien i helgen.– En jätterolig upplevelse, sammanfattar lagkapten Lars Hjelm.

Andreas Hedborg, Håkan Isacsson, Malin Hjalmarsson, Per Bergh och lagkapten Lars Hjelm. Foto: Carina Wrangberth

Lagkapten Lars Hjelm är väldigt sansad när han ringer. Planet har just landat på svensk mark och förutom väskorna vid bagagebandet har de med sig äran från Italien. Efter ett halvt dygns tävlande i ösregn slutade de som andra bästa internationella lag och totalt nia av 67 i en militär patrulltävling. Ungefär som väntat.
– Vi har ju alltid som mål att vinna men mer realistiskt var att hamna bland topp tio. Och det klarade vi ju, säger han.

Konstigt vore annat. Laget är rutinerat och består av fyra av Livgardets mest vältränade officerare. Malin Hjalmarsson tillhör Sverigeeliten i multisport, Per Bergh är lagets orienterare, Andreas Hedborg har eldledning som paradgren och Håkan Isacsson är klippan i stridsteknik.
– Det vi kunde vinna på var farten, att kunna springa snabbt. Vi skulle avverka 2,5 mil på 18 timmar med en kilometer i höjdskillnad. Och vi slog alpjägarregementet som ju springer hela tiden, konstaterar lagkaptenen.

Tävlingen inleddes med ett teoretiskt prov. Hela tävlingen byggde på ett scenario och det gällde att komma ihåg vem man till exempel skulle begära indirekt eld av. Under vägen väntade moment som strid i bebyggelse, skjutning, pansarbekämpning, indirekt eld, sjukvård och att sätta upp en bivack i 45 graders lutning.
– En del moment var rent omöjliga och vi kunde inte ha tränat mer än vad vi har gjort. Nu siktar vi på att behålla bucklan för det svenska mästerskapet i FM Patrull på Livgardet nästa år, säger lagkapten Lars Hjelm.

Vann tävlingen i Italien gjorde Finland. Det var också de som slog svenskarna i den internationella klassen.