Officerare blev svenska mästare

Ultralöparen Andreas Falk från Försvarsmakten blev i helgen svensk mästare i en 48 timmars löptävling tillsammans med kollegan Mattias Bramstång från Lv 6 i Halmstad. Andreas Falk ingår i FM Elit som är Försvarsmaktens projekt för elitidrott.

Andreas Falk från Högkvarteret i Stockholm blev i helgen svensk mästare tillsammans med en kollega. Andreas Falk ingår i Försvarsmaktens idrottssatsning FM Elit. Foto: Privat

Andreas Falk och Mattias Bramstång lyckades i helgens ultramarathon på Bornholm slå det svenska rekordet genom att på 48 timmar springa 30 mil, 2 kilometer och 493 meter på den 1450 meter långa banan.

Sömnbrist största problemet
Ambitionen att klara mellan 16 och 18 mil det första dygnet visade sig fungera fint. Efter 24 timmar hade de klarat över halva sträckan.
– Det första dygnet gick smärtfritt. Vi sprang 18 mil och åt riktig mat var fjärde timme. Att springa är inte den stora utmaningen. Det är att inte sova som är det största problemet, och det kändes när vi var inne på andra dygnet. Jag såg saker som inte finns; tivolin, hästfarmer och en större vägkorsning längs banan som följde en lummig skogsväg, berättar Andreas Falk.

Träning halva arbetstiden
Elitidrott har bedrivits lång tid i Försvarsmakten liksom i andra länders försvarsmakter. För att bland annat bidra till utvecklingen inom svensk idrott driver Försvarsmakten projektet FM Elit där i dagsläget sju officerare har möjlighet att utveckla sig inom sin idrott. Andreas Falk är en av dem.
– FM Elit har inneburit att jag på fem år har tagit mig från mellanskiktet i Sverige till eliten i Europa inom min idrott. Mycket av det är tack vare att jag får använda halva min arbetstid till träning och tävling, säger han.

Från Italien till Nordkap
Nästa sommar ska Andreas Falk och Mattias Bramstång springa den längsta tävlingen i Europa. 118 mil på 18 dagar rakt över Frankrike. Året därefter är målet Trans-Europe Footrace som går 470 mil från södra Italien till Nordkap.