Tchadstyrkan i medialt fokus

Från start har mediaintresset för den svenska Tchadstyrkan TD01 varit stort. Redan innan förbandet var på plats genomfördes ett otal tidningsintervjuer, varvat med radiointervjuer och ett flertal besök i de två stora kanalernas morgonsoffor.

Dagens Nyheters Anna Koblanck har provianterat på den lokala marknadsgatan i Abéché. Fotograf Paul Hansen dokumenterar allt i sin väg. Foto: Mats Laggar/TD01

Aftonbladets reporter Johanne Hildebrandt och fotograf Urban Andersson slet hårt under primitiva förhållanden för att få hem sina alster när de besökte förbandet i slutet av mars.
Foto:Mats Laggar/TD01

Mediaintresset har inte minskat sedan vi anlände till Tchad. Tvärtom. Varje dag ringer eller e-postar något mediabolag för att kolla läget.
Sedan i februari har förbandet på plats besökts av TV4, Sydsvenska Dagbladet, TV8, Östgöta Correspondenten, finsk och fransk TV och Aftonbladet.

Just nu är Dagens Nyheters Afrikareporter Anna Koblanck och fotograf Paul Hansen på besök. De har tillbringat en vecka med förbandet i Abéché, från tidig morgon till sen kväll. På kvällarna har de tagit lokalt färdmedel till den katolska kyrkans härbärge i centrala Abéché för att sova.

Besökarna verkar trivas. Förbandet har ansträngt sig för att vara öppet och tillgängligt för alla som är intresserade. Det är också uttalat inom förbandet av chefen CO Peder Ohlsson.
– Jag tycker att ni alla är väldigt justa och omtänksamma. Vi är mycket nöjda med vår vistelse här, sa Anna Koblank häromdagen.
– Skönt att slippa allt hemlighetsmakeri. Ni är verkligen öppna, sa Aftonbladets Johanne Hildebrandt.
Sådant värmer i hettan.
Nästa vecka planerar SVT:s Brysselkorrespondent Christina Johannesson, med filmteam, att komma. Fler har varslat om besök i maj, bland annat Svenska Dagbladet.