Försvarsmakten och Polisen i dialog om stöd

För att få hjälp i kampen mot den systemhotande brottsligheten har Försvarsmakten nu fått in en hemställan från polisen gällande stöd inom en rad olika områden. Av operativa skäl kommenterar Försvarsmakten inte dessa.

En polis och i bakgrunden en militär
En polis och i bakgrunden en militär
Försvarsmakten och Polismyndigheten för dialog om stöd. Foto: Daniel Klintholm/Försvarsmakten

– Vi kommer självklart att stödja polisen. Men nu analyserar vi deras hemställan, och i direkt samverkan med dem ska vi komma fram till en så bra lösning som möjligt, säger Carl-Johan Edström som är chef för operationsledningen i Högkvarteret.

För att kunna ge polisen bästa möjliga stöd behöver Försvarsmakten se vilka konsekvenser det innebär för den egna verksamheten, bestämma vilken ledningsstruktur som gäller, hur informations-hanteringen ska hanteras och när i tid stödet ska genomföras.

– Men det är viktigt att komma ihåg att Försvarsmakten och Polismyndigheten redan i dag har bra och väl fungerande samarbeten inom en rad olika områden, säger Carl-Johan Edström.

De enheter som Försvarsmakten framöver avdelar för stöd åt polisen kommer att stå under befäl av en militär chef, i enlighet med 11 § stödförordningen.

När det gäller den nya utredning som regeringen under torsdagen fattade beslut om, och som handlar om att ytterligare stärka polisens förmåga, så kommer Försvarsmakten återkomma i frågan. Men synpunkter och kommentarer kommer att lämnas till utredaren.