Kriget i Ukraina fokus i det svenska EU-ordförandeskapet

Den 30 juni markerar sista dagen av Sveriges ordförandeskap i EU. På försvarsområdet har Sveriges prioriteringar främst varit stödet till Ukraina och ett ökat engagemang i öst men också att stärka EU som säkerhetsaktör samt att stärka strategiska partnerskap.

Personer uppställda utomhus vid fyra svenska flaggor
Personer uppställda utomhus vid fyra svenska flaggor
Nu avslutas Sveriges EU-ordförandeskap där den militära delen har varit viktigare än på länge. Foto: Jonathan Öhrman/Försvarsmakten

Försvarsmakten har varit ett stöd till Regeringskansliet vid 20-talet aktiviteter under vårens ordförandeskap. Stödet har genomförts vid ett antal delegationsbesök till Sverige – EU:s militära kommitté, Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik, Ständiga representanternas kommitté, Gruppen för politiska och militära frågor med flera. Försvarsmakten har i samband med dessa arrangerat förbandsbesök bland annat vid Marinstaben, Stockholms amfibieregemente, Livgardet, Gotlands regemente och Älvsborgs amfibieregemente.

Vidare har chefer och ämnesexperter deltagit i seminarier, i Bryssel och i Stockholm, inom en rad olika ämnen som exempelvis Försvarsmaktens utveckling, partnerskap, implementeringen av EU:s strategiska inriktning på säkerhets- och försvarsområdet (den Strategiska Kompassen), militär rörlighet, samt kvinnor, fred och säkerhet.

Under dessa besök och seminarier har Försvarsmakten fått möjlighet att presentera myndighetens tillväxt och prioriteringar samt förklara Försvarsmaktens perspektiv på flera EU-initiativ och policys.

För att markera slutet av Försvarsmaktens stöd till Sveriges EU-ordförandeskap arrangerades en avslutningsceremoni för EU:s militära kommitté i Bryssel den 26 juni med deltagande av överbefälhavare Micael Bydén och marinens musikkår.

– Sverige slutför i dag ett framgångsrikt ordförandeskap där vi har lyckats fortsätta implementeringen av den strategiska kompassen men framför allt utvecklat stödet till Ukraina. Jag vill samtidigt rikta ett stort tack till alla, såväl i hemmaorganisationen som utomlands som på olika sätt gjort vårt gemensamma arbete så framgångsrikt, säger konteramiral Jens Nykvist, som sedan 2020 och under hela ordförandeskapet fram till 30 juni varit militärrepresentant vid Sveriges EU-representation i Bryssel.