Examensceremonin för nya fänrikar livesänds på Youtube

Stämningsfull ceremoni för examinerade kadetter

På lördag sker det äntligen, det är dags för examen! Och i år går det att följa den i en professionell livesändning på Youtube. Den 5 september tar officersprogrammets 225:e kurs och Sofu till slut sin uppskjutna examen i en minnesvärd och fin ceremoni, här på Militärhögskolan Karlberg. Med anledning av pågående pandemi kommer tyvärr inte anhöriga att kunna närvara, varför vi har satsat extra, tillsammans med Försvarshögskolan, på att få till en bra livesändning. Vill ni följa er kadett, som numera är fänrik, så är det här det sker!

Examensceremoni 2019 på Militärhögskolan Karlberg. Officersprogrammet.
Fanvakten framför kadetterna under examensceremonin 2019. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten

Efter tre år på Försvarshögskolans officersprogram tar kadetterna normalt examen här på Militärhögskolan Karlberg i slutet av juni. Det här sker tillsammans med Sofu-eleverna (särskild officersutbildning), som går ett kortare program. Men 2020 kom coronaviruset och stökade till planeringen och ceremonin sköts fram. Men nu är det till slut dags!

Så bänka er, ta fram något gott att dricka och slå på Youtube klockan 09.30 på lördag 5 september. Då börjar orkestern spela musik och de nyblivna officerarna och övriga marscherar in. Klockan 10.00 börjar sedan ceremonin som planeras hålla på till cirka 12.30.