Efterlängtade och efterfrågade

Solig examen för specialistofficerare

Solen strålade och höstlöven sprakade i gult, rött och grönt när 25 kadetter under torsdagen utexaminerades från den anpassade specialistofficersutbildningen vid Markstridsskolan och tog sitt första kliv in i en karriär som specialistofficer i armén.

Kadetter uppställda på gräsplan framför talare i en talarstol.
Efterlängtade och efterfrågade. Kadetterna stod uppställda i höstsolen och ställföreträdande utbildningschefen Per- Magnus Nilsson höll avslutningstalet. Foto: Caroline Segerdahl/Försvarsmakten
Officerare uppställda på rad.
Representanter från olika förband fanns på plats för att välkomna och gratulera sina nya officerskollegor. Foto: Caroline Segerdahl/Försvarsmakten
Jesper Barvhed skakar hand med Per-Magnus Nilsson.
Jesper Barvhed från P 4 utsågs till bäste kadett. Foto: Caroline Segerdahl/Försvarsmakten
Joakim Klingstedt skakar han med Per-Magnus Nilsson
Joakim Klingstedt från Livgardet utsågs till bäste kamrat. Foto: Caroline Segerdahl/Försvarsmakten
Uppställning på gräsplan med MSS fana i förgrunden.
Examen klar. Det första steget i karriären som specialistofficer är taget. Foto: Caroline Segerdahl/Försvarsmakten
Musikkår går mot kameran. Fanbärare i förgrunden vänd mot musikkåren. Kadetter kommer efter musikkåren.
Pampig start på kadettbalen på Vadstena slott. Foto: Sofia Hag/Försvarsmakten

Kadetterna har spenderat närmare åtta månader vid Markstridsskolan i Kvarn där de har utbildats inom bland annat ledarskap, militärteknik och engelska. Att de har gått den så kallade anpassade specialistofficersutbildningen innebär att de har kunnat tillgodoräkna sig den erfarenhet som de bar med sig från ett antal år som soldat inom armén. Därmed hade de redan delar av den kunskap som krävs inom vissa områden, vilket kortade ner den normalt tre terminer långa utbildningen. 

— Ni är efterfrågade och efterlängtade och det är nu det börjar på riktigt. Ni har vuxit som individer och utvecklats inom er yrkesroll och ni har bevisat att ni har det som krävs, sa ställföreträdande utbildningschef Per-Magnus Nilsson under ceremonin.

En efter en fick kadetterna kliva fram, ta emot sitt utbildningsbevis, skaka hand med utbildningsledningen och de lärare som följt dem åt under den tid de spenderat på skolan. På plats fanns också representanter från de regementen där de nu kommer att börja jobba för att välkomna och gratulera sina nya officerskollegor. Ceremonin hade föregåtts av en högtidlig bal på Vadstena slott för att ytterligare fira och markera avslutningen på en väl genomförd utbildning.

— På uppdrag av chefen för Markstridsskolan utnämner jag nu er till 1:a sergeanter inom armén! Stort grattis, och lycka till i framtiden, avslutade Per- Magnus Nilsson.