Träffsäkra hemvärnssoldater vid mästerskapsdagar i Boden

Under tre regntunga augustidagar arrangerades årets svenska mästerskap i skytte med Automatkarbin 4 och Rikshemvärnschefens pistoltävling. Tävlingarna genomfördes i Boden och arrangerades av Norrbottensgruppen tillsammans med Norrbottens skyttesportförbund.
– Jag vill tacka arrangörerna för att mycket väl genomfört arrangemang samt alla deltagare för mycket fina insatser i de olika tävlingarna, sa rikshemvärnschefen, general Roland Ekenberg när han summerade mästerskapen.

Bild från banskyttet med Ak 4. Foto: Stefan Pieksma/Norrbottensgruppen

Totalt deltog 250 skyttar från hela landet i tävlingarna som pågick den 12-14 augusti. Det blev flera framgångar för hemmaskyttarna från I 19 och Militärregion nord med segrar och pallplaceringar både individuellt och i lag. I banskyttet med Ak 4 stod Alf Grankvist från Norrbottensbataljonen som segrare och svensk mästare efter en mycket spännande finalskjutning på nytt svenskt rekord. Tvåa blev förra årets svenske mästare Conny Pettersson från Gränsjägarbataljonen. Bronset till Fredrik Kaarle, även han från Gränsjägarbataljonen.

Svensk mästare banskjutning AK 4 på nytt svenskt rekord, Alf Grankvist, Norrbottensbataljonen. Foto: Stefan Pieksma/Norrbottensgruppen


I pistolskyttets militära snabbmatch segrade Pär Marklund, Norrbottensbataljonen, på andra plats Christian Gustafsson, Örebro- och Värmlandsgruppen och på tredje plats kom Per-Olof Tejbo, Västernorrlandsgruppen.

Fältskjutningarna i pistol vanns också av Norrbottensbataljonens Per Marklund, på andra plats Christian Gustafsson, på tredje plats slutade en av de fem inbjudna skyttarna från Lettland, Villnis Pavlovics.

Lagtävlingarna i pistol fältskytte och snabbmatch vanns av Örebro- och Värmlandsgruppen.

Lagtävlingen i fältskytte Ak 4 vanns av Gränsjägarbataljonen före Norrbottensbataljonen och på tredje plats slutade Skånska gruppens lag.
– Skytte ligger mig varmt om hjärtat som före detta landslagsskytt, jag gläder mig speciellt åt våra duktiga skyttar från Militärregion nord som levererar i vanlig ordning, sa en stolt överste Mikael Frisell, regementschef och chef för Militärregion nord när han lämnade Rödbergets skjutbanor på lördagseftermiddagen.