Det är mycket jobb, lite sömn, men otroligt tacksamt

Kokgruppchef Mårten Wigardt provsmakar slottsgrytan som är rätten för dagen. Den ska räcka till femtio personer och dessutom bedömas av Rikshemvärnschefen. Under helgen har ”Heta stekbordet” som är en funktionsuppföljning för kokgrupper i Hemvärnet för första gången gått av stapeln i Karlskrona. Ett tillfälle att se att kunskaperna sitter där de sitter och att även inspirera de för soldaterna så viktiga kockarna.

Kocken Göran Andersson rör i grytan och kokgruppchef Mårten Wigardt provsmakar slottsgrytan som är rätten för dagen. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
Anne-Louise Hjort i sällskap med Monica Jensen och Markus Andersson ur 44:e hemvärnsbataljonen serverar sin mat till Nina Fredhage som snart också ska ingå i en kokgrupp i Blekinge. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
Hela tiden är det någon som håller ögonen på allt de gör, det skrivs och noteras i protokoll. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
För att påminna de medverkande om att man alltid måste vara på sin vakt med bland annat den heta utrustningen så utsattes de dessutom för ett sjukvårdsmoment. En figurant fick föreställa ha kommit mot den heta pannan med armen och fått en rejäl brännskada. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
För att behålla grönsakernas krispighet gör man dem sist. ”Man vill ju att de ska vara al dente och inte mosiga” säger Björn Särén. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
Under helgen hölls även en introduktionskurs för nytillkomna hemvärnssoldater. De hade tur och fick äta upp den goda maten. "Helt underbart, de har lyckats få köttet mört och grönsakerna är perfekt kokta" säger Nina Fredhage, till höger, som just nu är lotta men som efter nyåret också ska ingå i en kokgrupp. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
"Att få tummen upp från mätta och nöjda soldater värmer hjärtat" säger Björn Särén. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten

Färdig påsmat kan vara nog så praktisk om inget annat finns att tillgå men inget slår lagad mat om man frågar soldaterna. Att få en tallrik rykande, doftande, smakrik och varm mat när man är ute i fält höjer stridsvärdet och får vem som helst på bättre humör. Och där har du drivkraften för kockarna inom Hemvärnet.

–Det är det bästa, nöjda kunder och att se dem njuta. Är du stresstålig och gillar matlagning ska du söka dig hit, säger Mårten Wigardt, kokgruppchef i 35:e hemvärnsbataljonen och till vardags lärare i tyska.

Utrustningen har varit samma i åttio år, men den funkar utmärkt. Det är inte som ett restaurangkök. Maten tillagas under 0,5-0,7 bars tryck med hjälp av 110-120 grader het ånga vilket kortar ner tillagningstiden rejält. Kalops som man kanske vill koka i några timmar för att få ordentligt mör blir här färdig efter cirka 45 minuter.

– Folk tror att vi bara lagar ärtsoppa med pannkakor men det är så mycket, mycket mer, säger Björn Särén som till vardags jobbar inom Växjö kommun och som varit med i Hemvärnet i 25-30 år.

Björn började som soldat och har varit skyttegruppchef men när han blev äldre vill han göra något annat och bytte tjänst till kock istället. I hans kokgrupp är de fem kockar som utbildades för fem år sedan på Intendenturskolan i Karlskrona, och det märks att de trivs ihop.

Det är många parametrar att tänka på när man jobbar i fältkök. Den utrustning man har, den har man, man kan inte precis gå och hämta det som saknas. Maten måste bli färdig i tid men den ska också kunna hållas varm vid rätt temperatur så att den fortfarande håller måttet när soldaterna väl får den. Något som kan dröja eftersom köket inte är där soldaterna är.

Man måste också kunna skydda sig själv så personalen är beväpnad. De har aldrig långt till sin automatkarbin och om det är allvarligt läge har de den alltid på ryggen redo att användas.

– Man slår helt enkelt av pannan och går ner i eldställning, säger Göran Andersson, kyrkovaktmästare.

– Senaste krigsförbandsövningen sköt vi fienden och kockarna vann avslutar Mårten Wigardt med ett brett leende.

För att påminna de medverkande om att man alltid måste vara på sin vakt med bland annat den heta utrustningen så utsattes de dessutom för ett sjukvårdsmoment. En figurant fick föreställa ha kommit mot den heta pannan med armen och fått en rejäl brännskada. Personen togs snabbt om hand och man kylde den skadade armen med hjälp av kallt vatten.

”Heta stekbordet” ska från och med nu bli en årligen återkommande aktivitet där man får en möjlighet att göra en funktionsuppföljning av kokgrupper inom Hemvärnet. Tanken är också att man efter helgen ska känna sig inspirerad och ha fått en ”boost” att vilja utvecklas vidare. Marinbasen med stöd av Sjöstridsskolan står för aktiviteten.