Chef för blivande pansarskyttekompani på Gotland

Skaraborgs regemente har uppgiften att sätta upp 18:e stridsgruppen och från hösten 2017 ska de finnas på plats på Gotland. Gustaf af Petersens är chef för stridsgruppens pansarskyttekompani, och han ser fram emot utmaningen att sätta upp och utveckla kompaniet.
– Att jobba i Försvarsmakten är väldigt omväxlande. Ingen dag är den andra lik. Man får vara ute i det fria tillsammans med människor som trivs i samma miljö och man får hantera tekniskt avancerad utrustning, säger han.

Kompaniets huvudfordon är Stridsfordon 90 Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten

Gustaf af Petersens började sin karriär som kompanibefäl på ett pansarskyttekompani när han gjorde sin värnplikt på Gotland. Valet att fortsätta sin karriär hos Försvarsmakten är inget han ångrar.

– Framförallt så tycker jag om att samordna en verksamhet med högt tempo. Det är väldigt stimulerande och det har jag fått göra oavsett om jag har varit gruppchef, plutonchef eller kompanichef.

Ett pansarskyttekompanis styrka

Pansarskyttekompaniets stridsfordon i kombination med skyttesoldaternas förmåga är kompaniets främsta styrka enligt Gustaf.

– Ett pansarskyttekompanis främsta förmåga är mixen av kombinerade vapen samt att vi kan lösa uppgifter avsuttet eller uppsuttet. Variationen av uppgifter vi kan lösa och tempoväxlingen är vårt signum. Allt detta görs som anfallsstrid eller försvarsstrid, ibland kombinerat, både i dagsljus och i mörker under alla årstider.

I rollen som kompanichef har han ett stort ansvar för att utveckla både kompaniets förmågor och soldaternas skicklighet.

– Jag vill utveckla kompaniet till att bli det slagkraftigaste pansarskyttekompaniet i Sverige. Vi måste vara listiga och utnyttja terrängen och stridstekniken rätt. Den viktigaste delen i detta är att använda sig av uppdragstaktik på alla nivåer. Att träna chefer och soldater till att våga ta egna initiativ.

Kompaniet ligger i startblocket

Rekryteringen till 18:e stridsgruppen är nu igång och Gustaf uppmuntrar alla som är intresserade av ett arbete där man gör skillnad, att nu söka sig dit.

– De som ska ta chansen är alla som är intresserade av eller funderar på att göra en militär grundutbildning för att sedan arbeta som soldat på Gotland. Jobbet innebär bland annat att man får röra på sig ute i naturen, träna på arbetstid och vara en del av en fantastisk sammanhållning. 

Under påskhelgen kan man träffa personal från Skaraborgs regemente på Gotland och bland annat prata om utbildning, fysisk träning och stridsfordon. Läs mer på Stridsgrupp Gotlands sida.